Spring naar inhoud

Maak kennis met de mama's

Zorgen voor mama

Vanaf dinsdag 20 april praat Kristel Verbeke in het nieuwe Zorgen voor mama met zes mama's die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Zes sterke mama's die het beste willen voor hun kind, maar voor wie het niet altijd simpel is om dat te kunnen geven. Wij stellen ze graag even voor.

Ellen (25) - Mama van Lyo (3) en Louis (7)

Ellen is een alleenstaande mama met twee kinderen. Elke beslissing moet ze zelf nemen, ze staat er alleen voor in de opvoeding en kan op niemand anders rekenen. Een job als poetsvrouw is haar enige kans om financieel te overleven. Maar ze vindt het allesbehalve fijn. Om de rekeningen te betalen, ging ze vrijwillig in budgetbeheer bij het OCMW. 60 euro per week: dat is alles wat er overblijft om van ‘te leven’. Ze vecht om haar kinderen betere kansen te geven dan ze zelf ooit kreeg. Maar ze is op, ze is uitgeteld.

Marleen (43) - Mama van Chinouk (9) en Kainé (7)

Marleen is een spraakwaterval. Luid en hard, maar ook een ruwe bolster met een groot moederhart. Elke maand blijft een uitdaging om rond te komen met de uitkering van haar man Sven. Ze zijn beiden al jaren werkloos en wonen in een sociale woning. Het behang bladdert van de muur en dat frustreert Marleen enorm. Maar door een gebrek aan geld is er ook een gebrek aan moed om er iets aan te veranderen.

Karina (36) - Mama van Annelie (17), Colin (10), Dexter (8) en Dean (4)

Karina doet het liever allemaal alleen. De zorg voor haar vier kinderen, het budget, haar huishouden. Maar haar lichaam is moe, haar hoofd zit vol en ze weet niet hoe lang ze dit kan volhouden. Rust vinden in een veel te klein huis met vier kinderen en te veel spullen is moeilijk. Als het dan toch even allemaal te veel wordt, kruipt ze op haar motor. Opgeven bestaat niet.

Martine (44) - Mama van Alyson (23), Anaïs (19), Amberly (16) en Adyana (13)

Als je hard werkt, zullen de problemen zichzelf oplossen. Toch? Binnen het gezin zijn er geen geheimen meer rond de geldzorgen en schuldenberg. De tienerdochters zijn ermee groot geworden. Martine en Andre werken bijna zeven op zeven, zo kunnen én moeten ze niet te lang stilstaan bij de echte zorgen. Ze dromen van een eigen huis, maar dat is niet aan de orde. Eerst een nieuw huurhuis vinden, of het hele gezin belandt op straat.

Stefanie (21) - Mama van Damian (0), Daylano (2) en Luana (3)

Stefanie is een jonge mama van drie kinderen. Er is geen plan, geen inkomen en geen toekomst. Toch blijven Stefanie en Alessio vechten. Met vallen en opstaan, want het verleden loslaten blijkt moeilijker dan verwacht.

Danielle (44) - Mama van Sander (20), Lore (17), Robbe (14), Lenthe (13), Lotte (11), Mathias (7), en Gust (4)

Danielle heeft een liefdevol gezin met zeven kinderen. Maar moet dus elke dag negen hongerige magen vullen, zorgen dat de kinderen op tijd op school geraken, het huishouden runnen en ondertussen taarten bakken. Danielle doet het allemaal met een grote glimlach. Maar mag zij zelf nog dromen? Luistert er ooit iemand naar hoe ze zich voelt? Wanneer zijn ze schuldenvrij? En wie gaat dan het budget beheren?

Zorgen voor mama, dinsdag om 20u35.

geschreven op 16 april 2021
VRTNU VRTNU VRTNU