Spring naar inhoud

Wat is het verschil tussen een bod en een optie?

Eindelijk: na lang zoeken heb je je droomhuis in het vizier. Met de vraagprijs in het achterhoofd ben je echter niet zeker wat je nu het best kan doen: een bod uitbrengen of een optie nemen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Bod

Een bod uitbrengen of een optie nemen zijn twee verschillende handelingen. Bij een bod is het de verkoper die het initiatief heeft om een bod al dan niet te aanvaarden. Als koper ben je gebonden aan jouw bod en kan je niets anders doen dan wachten op een positief of negatief signaal van de verkoper.

Optie

Bij een optie zijn de rollen omgedraaid. Hier is het de koper die de woning voor een korte periode reserveert. Het initiatief ligt ook bij hem om de verkoper in te lichten of hij al dan niet wil overgaan tot de koop van de woning.

Wat is de beste keuze?

Er is geen goede of slechte keuze, maar je kan je als koper wel maximaal beschermen. Door een optie te nemen geef je jezelf als koper de tijd om wat zaken te regelen:

  • Kan je een goede lening afsluiten bij de bank?
  • Wil je eerst de architect of een aannemer de woning laten bekijken?
  • Zijn er nog verplichte attesten zoals het EPC die op zich laten wachten?

Bij een bod heb je die vrijheid niet en ben je sowieso gebonden. Je zou dus kunnen zeggen dat een optie nemen de veiligste keuze is. Let wel: niet elke verkoper zal ervoor openstaan het huis voor jou te reserveren. Op die manier loopt hij misschien andere kopers mis.

Hoe ziet een optie eruit?

Een optie is een verbintenis van de verkoper waarin hij belooft de woning niet te verkopen voor een bepaalde korte periode. Qua vorm vertoont een optie niet veel verschillen met een bod. De identiteit van de partijen, een gedetailleerde beschrijving van het pand, en de prijs worden zorgvuldig opgenomen.

Wil je meer weten over de optie? Surf dan zeker eens naar notaris.be

geschreven op 28 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU