Spring naar inhoud

Wat betekent de betonstop voor jou?

Vanaf 2040 zouden we in Vlaanderen niet meer mogen bouwen in de open ruimte. Dat is de betonstop die de Vlaamse overheid wil invoeren. Maar wat betekent dit concreet voor jou? En is zo'n betonstop echt nodig?

Elke dag verdwijnt er in België 6 ha open ruimte. Dat zijn 12 voetbalvelden die we betonneren om onze bouwwoede te koelen. Daarmee zijn we de slechtste leerling van de klas in Europa.

Nergens in Europa wordt er zo veel open ruimte per burger ingenomen

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck
Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck
<

Tegen 2040 moet onze ruimte-inname nul zijn. Dat wil zeggen dat we het zullen moeten doen met de stukken grond die we nu al verhard of volgebouwd hebben.

Wil dit dan zeggen dat ik nier meer kan bouwen?

Er kan zeker nog gebouwd worden. "Je gaat bouwen op plekken waar al gebouwd is. Heb je meer nodig, dan ga je verdichten. Een plek waar een gebouw van één laag staat, ga je dan afbreken en vervangen door een gebouw van meer verdiepingen. Je kan ook gebouwen dichter bij elkaar zetten en private tuinen daartussen wegnemen", aldus Bouwmeester Van Broeck.

Kan ik mijn huis in een lintbebouwing nog doorgeven aan mijn kinderen?

"Dat is in concrete gevallen te bekijken", zegt Van Broeck. "Het is natuurlijk al een bebouwde kavel, en dus minder prioritair. Als het huis erg afgelegen ligt, hebben de mensen er alle belang bij om zo'n woning uit te wonen tot de renovatie. Die renovatie kost dan bijna zoveel als een nieuwe woning, en dan kan je net zo goed de switch maken."

Wat met mijn bouwgrond?

Een gevolg van de betonstop is dat van de 72.000 ha grond die nu nog klaar ligt om op te bouwen, 2/3 geschrapt wordt. Heb jij een stukje grond gekocht waar bijvoorbeeld je kinderen later op kunnen bouwen? Dan is de kans groot dat dit niet mag. Er zal hier wel een compensatie tegenover staan. Dit wil dus zeggen dat de Vlaamse overheid je zal vergoeden voor de grond die je niet mag gebruiken.

Eigendomsrecht is essentieel. Mensen met gronden moeten minstens hun opgebouwd kapitaal kunnen behouden.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving (CD&V)
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving (CD&V)
<
geschreven op 20 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU