Spring naar inhoud

Samenwonen met vrienden doe je met goede afspraken

Met je beste vrienden gaan samenhuizen in de stad? Klinkt zalig en is het is bovendien ideaal als je uit huis wil trekken en nog geen plekje alleen kunt veroorloven. Maar samenwonen loopt niet altijd van een leien dakje en dus zijn goede afspraken de sleutel tot succes. Hier zijn enkele tips.

1. Verdeel duidelijk huishoudelijke taken

Maak een regeling die voor jullie duidelijk en haalbaar is. Zo vermijd je dat iemand het gevoel krijgt dat die alles in het huishouden doet. Respecteer wel elkaars eigendommen en kamer. Het kan zijn dat jij van een opgeruimd huis houdt maar je moet je huisgenoot niet verplichten om zijn of haar slaapkamer op te ruimen.

2. Communicatie is key

Laat je huisgenoot al zijn rommel slingeren, wordt je tijd in de badkamer oncomfortabel kort gemaakt? Het is misschien lastig om dingen die je storen te bespreken. Maar je doet het toch best voor de situatie uit de hand loopt.

3. Privacy

Niet iedereen is even open en na een lange dag kan me-time altijd wel eens deugd doen. Respecteer elkaars privacy en loop niet de hele avond elkaars kamer binnen.

4. Breng tijd met elkaar door

Ook al woon je nu samen met je vrienden, dat betekent niet dat jullie niets leuks buitenshuis kunnen gaan doen. Zorgen voor een goede sfeer is belangrijk, doe dus regelmatig leuke dingen met elkaar zoals naar een concert gaan of een avond op café.

5. De koelkast is heilig

Het laatste beetje melk van je huisgenoot voor je ontbijtgranen gebruiken is gewoon not done. Om drama’s te voorkomen maak je dus maar beter afspraken over wat gedeeld en wat niet gedeeld wordt.

6. Administratie

Duid iemand aan voor de administratie en zorg in ruil eventueel voor minder huishoudelijke taken. Zo heeft die persoon tijd om bijvoorbeeld gemeenschappelijke boodschappen te regelen maar ook om de administratieve rompslomp op orde te brengen en de rekeningen tijdig te betalen.

7. Respecteer elkaars spullen

Je woont dan wel samen, toch heeft ieder zijn eigen bezittingen. Jij vindt het waarschijnlijk ook niet leuk als iedereen alles van jou gebruikt, vraag dus ook steeds of je iets van je roommate mag gebruiken.

8. Relaties

Jij maakt er misschien geen probleem van als het lief van je huisgenoot vaak bij jullie thuis zit maar omgekeerd kan je roomie dat wel eens vervelend vinden. Je huisgenoot heeft er immers niet voor gekozen om met jouw lief samen te wonen. Maak afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Hetzelfde geldt ook voor vrienden die over de vloer komen. Je wilt soms ook van een rustige avond thuis genieten. Laat aan elkaar dus duidelijk weten wat jullie plannen zijn.

9. Elke dag is afwasdag

Niets zo lastig als een vuile afwas die er al enkele dagen staat. Geen excuses, elke dag de afwas doen hoort er nu eenmaal bij. Heb je toch echt geen tijd, communiceer dan duidelijk dat je het later zal doen.

geschreven op 21 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU