Spring naar inhoud

Samenwonen met familie, hoe pak je dat het best aan?

Isabelle heeft een hele hechte band met haar ouders. Het was dan ook een logische keuze om een appartement te bouwen bovenop het huis van haar mama en papa. Ze woont er nu met haar dochtertje Juliette. Met familie onder één dak wonen is leuk en handig maar een aantal afspraken maken is zeker nodig. Isabelle geeft enkele tips:

Tip 1: Zorg voor een aparte ingang

Voor mij was het belangrijk dat ik mijn bezoek kon ontvangen via een andere ingang. Zo hebben mijn ouders er geen last van en heb ik meer privacy. Het geeft ook een meer gescheiden gevoel tussen onze huishoudens en dat is nodig.

Tip 2: Goede afspraken maken

Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek gaat en aangeeft wat voor jou kan en niet kan. Dingen die je storen moet je vertellen aan elkaar. Alleen zo kan je een aantal duidelijke afspraken maken waar iedereen tevreden mee is en zorgen dat er geen verwarring meer ontstaat over bepaalde zaken.

Tip 3: Loop de deur niet constant plat bij elkaar

Dat we onder hetzelfde dak wonen is heel handig, we kunnen voor veel bij elkaar terecht. Maar het is niet de bedoeling dat we de deur bij elkaar plat lopen. Je moet ook je eigen plan kunnen trekken en oplossingen zoeken in de plaats van voor elk klein detail bij elkaar aankloppen.

Tip 4: Installeer een binnenlijn

Een handig hulpmiddeltje is een binnenlijn. Zo kan je elkaar bellen als je een vraag hebt of iets snel wil bespreken. Dan moeten we niet steeds binnenlopen bij mekaar. Zo zou het tenslotte ook gaan als we niet in hetzelfde huis woonden.

Tip 5: Eerst kloppen

De voornaamste regel bij ons is: eerst kloppen, niet zomaar binnenkomen.

Tip 6: Je moet begrip hebben

Het gebeurd wel eens dat mijn ouders daar ineens staan als ik het niet graag hebt. Als je in dezelfde woning woont gebeurt dat al sneller. Bijvoorbeeld, als er iets valt lopen mijn ouders soms naar boven om te vragen of er toch niets ergs aan de hand is. Of als ik mijn terras wil aanleggen, geven ze hun mening daarover. Dat is soms vervelend, maar ook begrijpelijk als je onder 1 dak woont.

Tip 7: Hou rekening met mekaar.

Het is uiteindelijk oorspronkelijk mijn ouders hun huis, je moet dingen dus wel in samenspraak doen. Voor mij zijn er niet echt grote nadelen maar je kan natuurlijk ook niet zomaar je goesting doen. Je moet een beetje nadenken bij je doen en laten en vooral open naar elkaar communiceren.

Zelf een tip? Deel hem hier!

geschreven op 17 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU