Spring naar inhoud

Moet ik een woning bouwen of renoveren?

Je wil investeren in een eigen woning. Maar bouw je dan een totaal nieuwe woning? Of renoveer je best een bestaande woning? Wij wegen samen met twee jonge twintigers (Simon en Tine) de voor- en nadelen af.

Huren is toch voor een stuk geld weggooien. We willen nu liever investeren in een eigen stekje.

Simon, op zoek naar een woning
Simon, op zoek naar een woning
<

Een woning bouwen

Als je een woning wil bouwen, moet je eerst bouwgrond kopen. Dat is vaak al een flinke som, maar daar kunnen ook nog btw of registratierechten bijkomen. Dan begint de administratie pas echt, want je hebt ook een bouwvergunning nodig om te mogen bouwen. En ken je ook de normen waaraan je woning moet voldoen? Geen eenvoudige beslissing dus. Even wat voordelen en nadelen op een rijtje...

Voordelen

 • Je kan de kosten spreiden. Je kan bijvoorbeeld eerst de grond te kopen, en dan wat sparen om later te bouwen.

 • Als je huis af is, heb je een hoge verkoopwaarde. Omdat je met nieuwe materialen werkt, brengt je huis een pak meer op als je het later doorverkoopt.

 • Laag energieverbruik. Als je een nieuw huis bouwt, moet je je houden aan strenge energienormen (lucht- en winddicht bouwen, hergebruik van energie...). Daardoor is je energieverbruik uiteraard ook lager dan bij een ouder huis.

 • Beter te plannen. Bij een nieuwbouw weet je ongeveer waar je gaat uitkomen qua budget en timing. Bij een renovatie duiken er vaker onverwachte problemen op.

Nadelen

 • Hoog totaalbudget. Voor nieuwbouw heb je een vrij hoog startbudget nodig, want je moet eerst je grond aankopen. Als je er ook snel wil gaan wonen, moet je voor de bouw meteen ook een behoorlijk budget kunnen op tafel leggen.
 • Strenge normen, regels en voorschriften. Bij nieuwbouw moet je je houden aan heel wat normen en regels. Dat drijft ook de kostprijs op.
 • Weinig bouwgrond in stedelijke omgeving. Bouwgrond in stedelijke omgeving is schaars, zeker met de nakende betonstop. Als je wil uitwijken naar meer landelijk gebied, heb je dan weer minder voorzieningen in de directe omgeving (scholen, hobby's, sportclub, openbaar vervoer, ...). Op termijn zal je die verplaatsingskosten dus moeten inrekenen. (Bereikbaarheid scholen, hobby's, sportclub)

Een woning renoveren

Wil je liever in een charmante, maar oudere woning wonen? Dan heb je wellicht wat verbouwingswerken voor de boeg. Ook dat heeft zijn voor- en nadelen...

Voordelen

 • 6% BTW ipv 21%: Voor renovatiewerken betaal je maar 6% BTW in plaats van 21% voor nieuwbouw. Op een budget van 300.000 € is dat al gauw 45.000 €. Opgelet, dit geldt enkel als je het volume van het oude gebouw maximaal verdubbelt.
 • Veel charme en karakter: Een oud pand heeft vaak hoge plafonds, een oude trap, of een heel unieke stijl van voorgevel. Oude gebouwen zijn dikwijls ook ruimer. Bij nieuwbouw wordt het volume meer beperkt om ook het budget binnen de perken te houden.
 • Minder regels en bouwvoorschriften: Vaak ontbreken bouwvoorschriften en kan je vrijer ontwerpen.
 • Mogelijkheid tot gefaseerd bouwen: Je kan soms eerst de aankoop afbetalen en er al een tijdje in wonen zonder dat je meteen moet beginnen verbouwen.
 • Er is meer evolutie mogelijk: Tijdens de renovatiewerken kan je je keuzes nog gaandeweg aanpassen. Zo kan je beslissingen over de afwerkingsgraad, of de gebruikte materialen, een beetje rekken. Je hebt daarvoor iets meer speling dan bij een nieuwbouw.
 • Soms geen bouwaanvraag nodig: Je hebt enkel een bouwaanvraag nodig bij functiewijzigingen, constructiewijzigingen, wijzigingen in het uitzicht van de gevels of volumewijzigingen... Geen bouwaanvraag wil dus ook zeggen dat je niet noodzakelijk een architect moet aanstellen.

Nadelen

 • Omgaan met de bestaande structuur: Als je een huis koopt, let je best goed op dat het 'karkas' stabiel is. De dragende constructies moeten in orde zijn. Je kan dat best door een expert laten checken.
 • Buitenruimte kies je niet zelf: Hier moet je tijdens de aankoop ook rekening mee houden. Heb je een terras met privacy? Is een dakterras mogelijk? Heb je een stadstuin?
 • Langdurig proces: Een woning renoveren is vaak heel intensief en zenuwslopend. Je moet soms ook veel aannemers coördineren.
 • Te kleine budgetten: Bij erg kleine budgetten vind je soms moeilijk aannemers of architecten die zo'n werken nog willen aanpakken.

Waar moet je op letten als je naar een huis gaat kijken?

Probeer een professional te raadplegen als je een woning gaat kopen. Neem een architect of een aannemer mee als je een huis bezoekt. Die zal sneller eventuele verborgen gebreken ontdekken.

Architect Nicolas Blondeel
Architect Nicolas Blondeel
<
geschreven op 16 januari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU