Spring naar inhoud

Maak kennis met Jan

Jan kocht een ruim 2 jaar geleden een vervallen hoeve in Kruibeke. Helemaal in zijn eentje verbouwde hij die ruïne tot zijn droomhuis. Maar wie is Jan?

Wanneer ben je begonnen met de verbouwing?

In februari 2014 heb ik de hoeve aangekocht, de akte volgde in mei dat jaar. Ik ben toen meteen begonnen met de verbouwing van de stal, het werkhuis en de garage. Via een architect deed ik een bouwaanvraag. De bouwvergunning werd afgeleverd in januari 2015. Een maand later ben ik met de afbraakwerken gestart.

Wat dacht je toen je het huis voor de eerste keer zag?

Ik had de hoeve op een foto gezien en het geheel sprak me aan. De omgeving, de tuin, de ligging. Toen ik het huis voor de eerste keer in het echt zag, schrok ik wel. Het was heel bouwvallig. Toch had ik het gevoel dat ik hier oud kon worden. Ik ben daarna nog een tweede keer op bezoek gekomen om dat gevoel te bevestigen. Toen was de beslissing snel genomen.

In je eentje zo'n verbouwing doen, veel kijkers verklaren je gek, ...

Ze zeggen inderdaad dat ik zot ben. Ik begrijp nu ook waarom. 2500 dakpannen met de hand naar boven brengen, een houten balk van 300 kilo alleen uit het plafond halen. Dat is eigenlijk ook niet echt normaal.

Zou je het opnieuw doen?

Mocht ik de klok kunnen terugdraaien dan zou ik er niet meer alleen aan beginnen. Met twee is het veel gemakkelijker om te werken. Alleen ben je soms uren aan het knoeien. Het is ook wel gevaarlijk. Stel dat je van een stelling valt en je ligt daar. Dan is er niemand in de buurt om je te komen helpen. Ik besef nu pas hoe gevaarlijk dat soms was.

Welk gevoel overheerst nu, nu je huis zo goed als af is?

Een huis is natuurlijk nooit helemaal af. Maar ik begin me hier goed te voelen. Toen ik hier tijdens de verbouwingen kwam wonen, zat ik hier in het stof en in de rommel. Nu begint het hier beetje bij beetje huiselijk te worden en is het einde van de miserie in zicht.

Reageer?!

geschreven op 07 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU