Spring naar inhoud

Maak kennis met Annelies & Hidde

Annelies en Hidde bouwden in één jaar tijd samen een volledig ecologische bijbouw aan hun woning in Averbode. Maar wie zijn Annelies en Hidde?

Wanneer zijn jullie begonnen met de verbouwingen?

We hebben in januari vorig jaar het huis gekocht. We wisten toen al meteen dat we een ecologische bijbouw aan de woning wouden plaatsen, omdat het oorspronkelijke huis te klein was. De bouwvergunning was zelfs al rond, nog voor we de akte kregen.

Waarom hebben jullie gekozen om ecologisch te verbouwen?

We zijn nu eenmaal groene jongens. We hebben ook samen in een ecologisch centrum in Frankrijk gewoond. Die keuze was voor ons dus vrij normaal. Het is gewoon wie we zijn. We vinden het belangrijk om geen al te grote impact op de natuur te hebben. Klassiek bouwen is heel vervuilend, denk aan de gassen die vrijkomen het spuiten van purr, ook het maken van beton heeft een heel grote impact.

Bij nieuwbouw blijven heel wat giftige en schadelijke reststoffen hangen. Ookal verlucht je de ruimte goed. Wij willen gewoon een heel gezond huis voor onze kinderen. Dit huis ademt. Dat heeft als voordeel dat de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid optimaal zijn.

Is ecologisch bouwen duurder of goedkoper?

Als je alles laat doen dan is het zeker duurder. Maar als je veel zelf doet dan komt het goedkoper uit. Dat licht niet zozeer aan de materialen, maar eerder aan het feit dat er nog weinig concurrentie tussen ecologische bouwbedrijven is op de markt. Het prijs verschil zit het natuurlijk ook in de graad van afwerking. Daar kan je het goedkoop houden, of heel duur in gaan. Wij zijn gelukkige onder de duizend euro per vierkante meter woonoppervlakte kunnen blijven.

Wat gaat er door je heen nu het af is?

De moeilijke momenten beginnen te vervagen. Je weet dat nog wel maar de pijn ebt weg. Het blijft wel echt zot als we er over nadenken. Je moet echt gek zijn om het te doen.

Wat zou je anders aanpakken mocht je er opnieuw aan kunnen beginnen?

Om te beginnen zouden we een kraan huren. Dat werkt toch wat vlotter. We zouden ook opnieuw voor de zelfde materialen kiezen, maar toch opteren voor een minder strak schema. We hebben alles in een jaar gedaan en dat is toch wel wat te kort. Dat weegt door en dan geniet je er niet meer van.

geschreven op 03 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU