Klus veilig met deze tips
Zelf aan je huis werken, het geeft een zekere voldoening. Bovendien kan je er flink wat centen mee uitsparen. Iedereen kan beginnen met klussen. Zelfs mensen met twee linkerhanden. Besluit je toch om de een deel van de werken zelf te doen, let er dan wel op dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Zo voorkom je onnodige en ongewenste ongevallen.
Veiligheidskledij
Met de juiste garderobe kun je al veel kleine en grote verwondingen vermijden. Het is een kleine moeite om je helm, handschoenen en veiligheidsbril aan te doen. Het kan soms overbodig lijken tot er iets gebeurt.
Veiligheidsschoenen
Zorg er voor dat je het juiste schoeisel hebt. Veiligheidsschoenen met een stalen tip zijn aan te raden. Zo voorkom je een verbrijzelde voet wanneer er iets op valt.
Mondmasker

Afhankelijk van welke soort stoffen (stof, nevel, rook, gas, damp) kies je een bepaald masker.
- Wegwerpmasker
- Halfgelaatsmasker
Vraag raad bij jouw lokale doe-het-zelf zaak.
P1 stofmaskers
- Minste bescherming, enkel onschadelijke stoffen
- Tegen grove stofdeeltje
- Steengruis, houtsplinter
P2 stofmasker
- Bescherming tegen schadelijk fijnstof
- Tussen de 80% en 95% bescherming
- Gips, stenen, kwarts, glasvezel
P3 stofmasker
- Bescherming tegen giftig fijnstof
- Met twee ventielen is het veiligst
- Ziektekiemen, gasdampen
Beschermende arm- en beenstukken
Zorg ervoor dat je armen en je benen beschermd zijn. Bescherm jezelf dus met de gepaste werkkledij. Deze hebben vaak de nodige zakken voor je gereedschap en een ondersteuning aan de knieën. Heb je geen professionele uitrusting? Draag dan zeker een lange broek en t-shirt met lange mouwen.
Handschoenen
Je handen krijgen veel te verduren tijdens het werken. Gebruik dus werkhandschoenen tijdens het klussen om je handen te beschermen tegen verwondingen. Ze zitten niet altijd even aangenaam maar je gaat ze achteraf dankbaar zijn.
Gehoorbescherming

De kans is groot dat wanneer je gaat klussen je ook een heleboel lawaai gaat maken. Om te voorkomen dat je permanente gehoorschade oploopt draag je best gehoorbeschermers.
Het aantal decibel van een wekkeralarm, haardroger en stofzuiger ligt tussen de 70 en 85 dB. Wanneer het lawaai boven de 80 decibel gaat loop je kans op permanente gehoorschade. Op tijd gehoorbescherming opzetten kan dus permanente gehoorschade voorkomen.
Veiligheidsbril
- Een veiligheidsbril is een must wanneer je te werk gaat in een omgeving waar stof en splinters door de lucht vliegen. Let er wel op dat je bril moet voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN166.
Gebruik bij het bewerken van metaal een ruimzichtbril. Een gewone veiligheidsbril biedt je hier niet voldoende bescherming. Tijdens het lassen gebruik je dan weer een las helm die je hele gezicht beschermt.
Veiligheidshelm
Het dragen van een helm kan je leven redden wanneer er iets naar beneden valt. Het is soms een last om op te zetten maar het redt wel degelijk levens.

Gereedschap
-
Zorg dat je kunt beginnen werken op een propere werkplek. Het klinkt misschien evident, maar al te vaak belanden spullen waar ze niet horen. Dit zorgt niet enkel voor frustraties omdat je je spullen kwijt bent maar ook voor extra risico's.
-
Controleer of je gereedschap nog in goede staat is.