Spring naar inhoud

Hoe onderhandel je over de aankoopprijs van je woning?

Jammer genoeg is er geen pasklaar antwoord op de vraag over hoe je het best onderhandelt bij de aankoop van een woning. Elke verkoop is anders en moet je dus ook anders aanpakken. Toch zijn er enkele algemene regels die je kan volgen.

1. Onderhandel niet enkel over de vraagprijs

Maar al te vaak wordt er gefocust op de vraagprijs wanneer je onderhandelt. Toch zijn er nog andere aspecten waar je voordeel uit kan halen.

Waar kan je allemaal over onderhandelen?
 • Vraagprijs
 • Interestvoet van je lening
 • Het moment waarop je in de woning kan
 • De verschillende clausules in het contract
 • De Waarborgsom
 • Ontbindende voorwaarden

2. Hou de vastgoedmarkt in de gaten

Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je gaat onderhandelen. Doe onderzoek naar het vastgoed in de streek. Klopt de vraagprijs? Of ligt ze ver boven de gemiddelde prijs in de omgeving? Hoe meer informatie je hebt, hoe sterker je in je schoenen staat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je één type woning zoekt, waarvan het aanbod groter is dan de vraag. Dat kan je dan alvast gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Bij een woning die al een tijd op de markt staat, is de kans groot dat de vraagprijs te hoog is. Hier kan je gebruik van maken als je informatie over de woning vraagt en je bod plaatst. Een goeie voorbereiding is dus heel belangrijk.

3. Bezoek de woning meerdere keren

Je kan nooit alles van de eerste keer gezien hebben. Ga daarom de woning meerdere keren bezoeken. Elke keer hou je een ander doel voor ogen. De ene keer wil je de verkoper beter leren kennen. De andere keer focus je voornamelijk op de gebreken die de woning heeft. Ga zeker ook eens langs de buren. Zo weet je onmiddellijk wat er leeft in de buurt. Op die manier toon je ook interesse in de woning en kom je niet voor verassingen te staan. Wees vooral ook niet bang om vragen te stellen.

Stel dat je op het einde van rit beslist om een bod te doen: je wil de vraagprijs niet betalen, omdat er toch nog een paar nadelen aan het huis verbonden zijn. Gebruik dan die nadelen als argumenten om op de prijs af te dingen. Bereken welke extra kosten er volgens jou nog gaan bijkomen. Zo geef je een gegronde reden waarom je een lagere prijs biedt. Zorg er wel voor dat je de verkoper niet beledigt. Een goede verstandhouding tussen beide partijen blijft essentieel.

4. Wat is een normale prijsverlaging?

Een normale marge is zo'n 10% tot 15% onder de vraagprijs. Ga voor een scherp openingsbod dat toch nog serieus oogt, want je moet die goede verstandhouding met de verkoper behouden. Hou er rekening mee dat de uiteindelijke verkoopsprijs meestal in het midden ligt tussen het openingsbod en de originele verkoopsprijs.

Wil je toch nog lager bieden, kijk dan eerst naar de ingesteldheid van de verkoper. Zijn er dringende redenen waarom hij de woning verkoopt? Zit hij in financiële problemen? Al die factoren kunnen er voor zorgen dat je de vraagprijs nog naar beneden krijgt.

Tip

De uiteindelijke verkoopprijs die je verkregen hebt is het belangrijkste. De grootte van de korting is minder belangrijk.

5. Wees op je hoede als je een woning koopt van een particulier

Particulieren kunnen de prijs van hun woning soms moeilijk inschatten of vragen met opzet een veel hogere prijs dan de eigenlijke waarde. Let er ook op dat alle nodige certificaten aanwezig zijn bij de woning.

6. Zorg dat je financiën geregeld zijn

Een interessant bod doen is één ding, maar de verkoper wil natuurlijk ook weten of je dat wel degelijk kan betalen. Zorg er dus voor dat je op voorhand al het nodige opzoekingswerk hebt gedaan en dat je weet wat je budget is. Je wil beschouwd worden als een koper met een ernstig profiel. Ga dus langs de bank zodat je effectief kan aantonen dat je genoeg budget hebt. De kans op verkoop zal gegarandeerd stijgen.

7. Zet een tijdslimiet op je bod

Vastgoedmakelaars durven soms wachten op andere potentiële kopers voor ze op je bod reageren. Dat is niet echt aangenaam als koper, want je wil natuurlijk zo snel mogelijk antwoord. Voorkom dit door je bod tijdelijk te maken, en er op die manier zelf een beetje druk achter te zetten. Zo neem je voor jezelf een pak onzekerheid weg.

8. Vraag zeker een tweede mening

Vaak ziet een expert nog dingen die je als leek over het hoofd hebt gezien. Een second opinion kan dus zeker geen kwaad als je nog twijfels hebt over de woning. Eventuele verborgen gebreken komen zo misschien nog aan het licht. Die gebreken kan je dan weer gebruiken in je onderhandelingen.

9. Doe je bod op papier

In principe is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig. Toch is het veiliger om alles op papier te zetten. Zo heb je altijd een duidelijk bewijs, waarin alles zorgvuldig beschreven staat. Vergeet niet je modaliteiten en voorwaarden duidelijk te formuleren.

Wat zet je allemaal in je bod?
 • Geef aan op welk onroerend goed je een bod plaatst.
 • Concretiseer welke zaken allemaal inbegrepen zijn.
 • Vermeld de prijs die je wilt betalen voor het onroerend goed in de juiste munteenheid.
 • Plaats eventuele opschortende voorwaarden in het bod.
 • Betaal je een voorschot bij het sluiten van het compromis?
 • Vermeld de modaliteiten die voor jou belangrijk zijn.
 • Als je beschikt over de kadastrale gegevens, vermeld je die best ook in je bod.
geschreven op 01 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU