Spring naar inhoud

Hier kan je maar beter op letten wanneer je een kot zoekt

Verzorg je nachtrust en je privacy

De ligging

Wanneer je een kot zoekt is het belangrijk dat die dicht tegen je school, winkel en je sociaal leven ligt. Let er echter wel op dat je geen kot neemt naast een café of waar veel passage is. Studenten kunnen luid en irritant zijn, vooral als je wilt te slapen.

Zit je in een andere stad op kot dan je studeert? Dan kies je misschien best voor een kot dicht bij het openbaar vervoer.

Een kot aan de straatkant

Je hoort en ziet alles van het leven op straat. De achterkant van het gebouw is vaak een pak rustiger.

Ligt het kot op de gelijkvloers?

Een kot op de benedenverdieping zit dicht tegen de voordeur en trap. Je hoort dus wanneer je kotgenoten binnenkomen. Je zal dus het meeste last hebben van overlast.

Goede isolatie

Bij het bezichtigen van een kot kijk je best naar de muren. Mensen die gesteld zijn op hun privacy en rust nemen best geen kot met dunne Gyproc muurtjes. Dit geldt ook voor de vloeren. Een rustieke houten vloer is mooi om naar te kijken, maar minder leuk als je moet studeren en je bovenbuurvrouw met haar hakken rondloopt.

Goede ramen

Ramen die in slechte en verouderde staat zorgen er niet alleen voor dat je meer geluidsoverlast hebt, maar laten ook veel warmte ontsnappen. Een kot met dubbele beglazing is absoluut een pluspunt. Let er ook op dat de ramen open kunnen. Een onverluchte studentenkamer zal enorm beginnen stinken.

Hoe zit het met de voorzieningen?

Vraag zeker na of alle voorzieningen werken. Het gebeurt maar al te vaak dat de elektriciteit of de verwarming niet goed onderhouden is. Vraag desnoods eens aan de andere kotgenoten wat de gebreken zijn. Is er draadloos internet? Zijn er genoeg veilige stopcontacten? Werkt de boiler naar behoren? Is er een fietsenstalling? Staat er een brandblusser op de gang en is er een brandtrap?

  • Stopcontacten
  • Huishoudtoestellen
  • Sanitair
  • Verwarming
  • Elektriciteit
  • Internet
  • Brandveiligheid
  • Fietsenstalling

Meer over de veiligheidsnormen van een kot vind je hier.

Reageer?!

geschreven op 20 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU