Spring naar inhoud

Het EPC-attest

Het EPC-attest (energieprestatiecertificaat) is verplicht en vermeldt hoe energiezuinig de woning is. Het toont aan hoeveel energie je woning nodig heeft om te verwarmen, en warm water te produceren voor sanitair gebruik. Als koper of huurder krijg je hierdoor een indicatie van de te verwachten energiekosten.

Wat is een hoge energiescore?

We hebben bij de aankoop van ons huis een EPC-attest gekregen met een EPC-score van 391. Geen idee of dat een hoge of lage score is...

Jasper, eigenaar van een huis uit 1959
Jasper, eigenaar van een huis uit 1959
<

De schaal van het EPC-attest gaat tot 700, maar er zijn huizen in Vlaanderen die daar nog boven zitten. De gemiddelde EPC-score ligt rond de 350, maar je moet ook rekening houden met het bouwjaar en het type woning. Het EPC van een appartement uit de jaren 90 kan bijvoorbeeld hetzelfde zijn als dat van een recente woning. Volgens de huidige nieuwbouweisen mag je een EPC-score van maximum 180 hebben.

Test hier hoe jouw woning scoort.

Volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid zouden tegen 2050 eigenlijk alle woningen in Vlaanderen een EPC-score van maximum 100 moeten behalen.

Christophe Debrabandere, energiedeskundige
Christophe Debrabandere, energiedeskundige
<

Verplicht

Een EPC-attest is vanaf 1 januari 2009 verplicht bij de verhuur (of verkoop) van woningen, appartementen, studio’s, studentenkamers,…

Het Vlaams Energieagentschap kan de eigenaar van een woongebouw een administratieve geldboete opleggen van minimaal 500 euro en maximaal 5000 euro, als de eigenaar die zijn woning verkoopt of verhuurt niet over een geldig energieprestatiecertificaat beschikt. Afwezigheid van een EPC is op zich geen reden dat de woning niet kan verkocht of verhuurd worden, maar de eigenaar loopt wel het risico op een boete.

Wie stelt een EPC-attest op?

Het attest wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A (erkend door de overheid). Dit is een lijst van alle deskundigen.

Hoe lang is een EPC-attest geldig?

Het attest blijft 10 jaar geldig.

Hoeveel kost zo'n attest?

De Vlaamse overheid heeft een softwareprogramma ontwikkeld waarmee het mogelijk is om in een halve dag het energieprestatiecertificaat te maken. De kostprijs zou tussen de 200 en 250 euro moeten liggen.

geschreven op 22 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU