Spring naar inhoud

Maak je keuken energiezuinig met enkele kleine ingrepen

Wanneer je kookt gebruik je meerdere toestellen. Al die toestellen verbruiken energie. Het is een echte kunst om je rendement zo hoog mogelijk te houden. Met deze tips zit je alvast veilig.

Zorg dat je koelkast en diepvries zich goed in hun vel voelen

Het hoogste rendement krijg je tussen de 4°C en 6°C voor je koelkast. De diepvries mag je nog zo’n 12° laten zakken tot -18°C. Bij elke graad lager verbruik je 5% extra. Je verliest nog een extra 10% per ijslaag van 2 mm. Het is dus belangrijk om de diepvries op tijd te ontdooien.

Het is verboden warme etenswaren in de ijskast of diepvries te plaatsen

Omgekeerd kan echter wel. Je laat de ijskast dus verder afkoelen door producten uit de diepvries te laten ontdooien in je koelkast.

Goed nieuws voor mensen met een vaatwasser

De tijden dat je afwas met de hand deed is voorbij. Doe je handmatig de vaat dan verbruik je al snel meer dan 10 liter water. Een afwasmachine daarentegen berekent de juiste hoeveelheid water en temperatuur. Hierdoor verbruik je niet meer dan nodig. Handig toch?

Kies voor inductie

Met een kookplaat op inductie verbruik je al snel 40% minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat.

Microgolfoven of een klassieke oven?

Met een microgolfoven bespaar je ongeveer 50% op energie bij het bereiden van kleine hoeveelheden. Wil je toch grote hoeveelheden opwarmen dan spreid je het voedsel zoveel mogelijk uit. Dat zorgt ervoor dat de verwarmingstijd korter wordt.

Kuis regelmatig de filters van je afzuigkap

Vettige filters laten minder lucht door waardoor het rendement daalt. Zet ook de afzuigkap niet op de maximale stand. Want dan gaat er niet alleen je kooklucht weg maar ook je warmte.

Bespaar 25% door een deksel op je pan te zetten

Door te koken met een deksel behoud je veel kookenergie die anders verloren gaat.

Zelf een leuke tip? Deel hem hier!

geschreven op 14 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU