Spring naar inhoud

Dit moet er allemaal in het huurcontract van je kot staan

Heb je het kot van je dromen gevonden? Lees hier waar je maar beter op kunt letten voor je jouw contract blindelings ondertekent.

Gemene huurrecht

Als je op kot gaat en je blijft je hoofdverblijfplaats normaal bij je ouders behouden, gelden de strikte spelregels inzake woninghuur niet voor studenten.

Gemene wat? Studentenkamers vallen onder het zogenaamde gemene huurrecht. Dit betekent dat je in zo’n huurcontract in principe vrij bent om zelf afspraken te maken. Zo zijn wettelijke verplichtingen qua duur en opzeg lichter en wordt je contract na het aflopen van de termijn niet automatisch vernieuwd. Verder moet je de waarborg niet op een geblokkeerde huurwaarborgrekening storten maar mag je die gewoon cash overhandigen of overschrijven.

Tweedeverblijfstaks

In sommige gemeenten is het zo dat je ook als student een tweede verblijfstaks moet betalen bij het huren van een kot. De verhuurder mag deze taks enkel aan jou doorrekenen op voorwaarde dat hij dat uitdrukkelijk voorziet in het huurcontract.

Wil je je toch domiciliëren op je kotadres?
  • Praat er eerst over met je kotbaas, want dit wordt vaak geweigerd.
  • Indien je kot je hoofdadres wordt, valt de huurovereenkomst onder de Woninghuurwet en niet het gemene huurrecht.
  • Er gelden bijvoorbeeld andere regels voor de huurwaarborg.

Mag de huisbaas zomaar binnenkomen?

Wat zeker niet in het contract mag staan, is dat je huurbaas het kot ten alle tijden mag betreden.

In bepaalde situaties mag je kotbaas het kot wel zomaar binnenkomen, bijvoorbeeld om herstellingen uit te voeren. Dat gebeurt in de meeste gevallen op jouw vraag en jullie kunnen samen een geschikt moment plannen. Hetzelfde geldt als er bijvoorbeeld een loodgieter langskomt.

Je kotbaas moet je tijdig verwittigen wanneer die precies zal langskomen. Zo kan jij bijvoorbeeld je waardevolle spullen elders te leggen.

Het is de kotbaas ook toegestaan in noodsituaties een controle te doen, bijvoorbeeld wanneer er een onweer geweest is en hij of zij wil checken of de ramen wel gesloten waren. Zo zorgen ze ervoor dat jouw studentenkot tiptop in orde blijft.

Huurcontract opzeggen

Kijk ook zeker in je contract na hoelang de opzegtermijn is voor het vroegtijdig stopzetten van je contract. Afhankelijk van welke reden varieert die van 1 tot 3 maanden.

Reageer?!

geschreven op 20 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU