Spring naar inhoud

5 tips van verbouwer Jan

Verbouwen is een hele onderneming, dat weet Jan als geen ander. Zeker als je het merendeel in je eentje doet. Waar let je het best op als je de sprong waagt? Welke dingen hou je best in het achterhoofd? Jan geeft enkele nuttige tips:

Tip 1: verbouwen kan je niet alleen

Begin er niet alleen aan. Dit klinkt een beetje ironisch, want ik heb zelf het grootste deel van mijn woning alleen verbouwd. Toch is het een gouden regel. Je kan niet alles op voorhand weten. Sommige dingen laat je beter aan een expert over. Zo heb ik voor mijn vloerisolatie vaklui ingezet, omdat ik dat zelf niet kan. Het is geen schande om af en toe hulp in te roepen.

Soms moet je er gewoon aan durven beginnen. Geen schrik hebben, gewoon doen!

Jan
Jan
<

Andere klussen heb ik mezelf aangeleerd, zoals vloeren bijvoorbeeld. Als je één en ander opzoekt, kom je niet voor verrassingen te staan. Informeer je op voorhand bij mensen die er iets van kennen of gebruik het internet. Als je niet weet hoe je aan iets moet beginnen, bekijk dan zeker eens een filmpje over je klus op YouTube. Zo heb je direct een visueel beeld over hoe het stap per stap moet.

Tip 2: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

Voorbereidingen voor een verbouwing zijn vaak vervelend, maar wel essentieel. Je kan er veel tijd en geld mee besparen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar alternatieven voor taken die je normaal met meerdere personen doet.

Dit zijn enkele tips om je goed voor te bereiden:

 • Leg een budget vast
 • Vraag naar de ervaringen van je vrienden en kennissen
 • Stel een lijst op met wat er allemaal moet gebeuren
 • Maak een lijst van alle bouwmaterialen die je nodig hebt
 • Als je een aannemer inhuurt controleer dan zeker of alles wat je afgesproken hebt, wel degelijk zo op de offerte staat
 • Vraag je vergunningen op tijd aan
 • Maak een planning, maar zorg dat je ook wat marge inplant
 • Breng je buren op de hoogte van mogelijke overlast

Tip 3: Hou rekening met het bouwverlof.

Iedereen die in de bouwsector werkt heeft recht op bouwverlof. Je houdt er dus best rekening mee als je verbouwt. Het bouwverlof valt voor veel bouwbedrijven uit dezelfde regio samen. Je kijkt dus best eens na wanneer het bouwverlof in jouw regio valt, voor je je planning maakt. Zo voorkom je de teleurstelling die ik bijvoorbeeld in december en juni te verwerken kreeg.

Tip 4: hou je aan het budget

Verbouwingen kosten stukken van mensen. Het is dus belangrijk om een goede raming te maken van je budget. Informeer je op voorhand goed over de kostprijs van alle werken. Hoeveel geld heb je ter beschikking? Hou je voldoende reserve over?

Enkele tips om binnen je budget te blijven:

 • Bewaar alle bonnetjes
 • Zet verschillende leningen om in één lening
 • Voorzie een pot voor onverwachte uitgaven
 • Zorg zelf voor alle bouwmaterialen

Tip 5: controleer het weerbericht voor je verhuist

Heb je zelf ook verbouwtips? Deel ze dan zeker met ons!

geschreven op 07 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU