Spring naar inhoud

Belgische toparchitecten: Juliaan Lampens

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect Juliaan Lampens en werd gebouwd tussen 1972 en 1974 in Sint-Martens-Latem. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove. Een leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Hij gaf Juliaan Lampens carte blanche voor de woning.

Voor Juliaan Lampens was de relatie tussen natuur en architectuur van ontzettend belang. De natuur is de eerste opdrachtgever.

Architectenkenner Dag Boutsen
Architectenkenner Dag Boutsen
<

Breng een virtueel bezoek aan de woning

Het huis van Wassenhoven is een geniaal betonnen kunstwerk, een echt sculptuur. Met binnenin een prachtig spel van geometrie en materialen. Er zijn geen klassieke muren of gangen in het huis. Alles loopt in elkaar over en staat in relatie met elkaar.

Juliaan Lampens bouwde een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen: geen kamertjes dus, maar één open ruimte. Een vierkant, waarvan drie wanden gesloten zijn en één wand volledig open is. In dat vierkant zijn twee geometrische figuren getekend. Een cirkel van hout om in te slapen en een betonnen vierkant om in te werken.

Typisch voor Lampens is de natuurlijke overgang van de verschillende materialen. De houten vloer loopt over in een glazen wand zonder profiel, buiten volgen keien voor het overtollige water, een terras van gewassen beton mondt uit in een woeste tuin.

Ook over de oriëntatie is nagedacht. Er zijn geen ramen aan de straat- en tuinkant. Enkel een grote raampartij in het zuid-westen voor een optimale lichtinval doorheen de dag. En een kleinere raampartij in het oosten, zodat de bewoner rustig wakker kon worden met het blauwe ochtendlicht.

Wie is Juliaan Lampens?

Architect Juliaan Lampens (°1926) was voornamelijk actief in Oost-Vlaanderen. Terwijl hij in de eerste jaren van zijn loopbaan eerder traditionele ontwerpen tekende, veranderden zijn idealen resoluut na Expo58 in Brussel. Vanaf dan ontwikkelde hij totaal nieuwe architectonische ideeën en kwam hij met het ontwerp van zijn eigen woning resoluut los van de architecturale vormen uit het verleden.

Hij concentreerde zich op betonarchitectuur en ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl. De nieuwe benadering van Lampens tot het bouwen en wonen sloot aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe, maar er zijn eveneens aanknopingspunten met de Japanse en Scandinavische architectuur.

Ook ontwierp Juliaan Lampens verschillende meubels, waaronder zijn iconische kruk. Woning Van Wassenhove wordt, samen met de kapel van Kerselare (Oudenaarde, 1966) en Woning Vandenhaute – Kiebooms (Zingem, 1967), beschouwd tot zijn absolute meesterwerken. In 2014 publiceerde het vermaarde Japans architectuurmagazine A+U een speciale editie over Juliaan Lampens. Het bewijst de stijgende internationale interesse voor zijn oeuvre.

Bekijk de andere ontwerpen van Juliaan Lampens

Bron: museum Dhondt - Dhaenens

Wat vind jij van Juliaan Lampens en zijn ontwerp?

geschreven op 07 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU