Spring naar inhoud

Belgische toparchitecten: GAFPA

Floris De Bruyn, Philippe De Berlangeer and Frederick Verschueren werken sinds 2008 samen onder de naam GAFPA. Ze bouwden in Wachtebeke een uniek weekendhuis.

Voor de buurtbewoners oogt het wat vreemd. Sommigen vinden het zelfs lelijk. Maar voor de opdrachtgevers is dit weekendhuis een bijzonder stukje rust, ver weg van het drukke Gentse leven.

Architectenkenner Dag Boutsen
Architectenkenner Dag Boutsen
<

Breng een virtueel bezoek aan de woning

Architectuurkenner Dag Boutsen leidt je rond in het ontwerp van GAFPA

De opdrachtgevers van dit weekendhuis wonen in het centrum van Gent. Ze wilden een weekendhuisje, maar niet te ver van huis. Uiteindelijk is hun oog op Wachtebeke gevallen. De woning zelf mocht een iconische woning worden, maar voor hen was het vooral belangrijk om het gevoel te hebben even weg van de wereld te kunnen zijn. Om dit te realiseren zijn de ramen zo veel mogelijk weg van de straat gehouden.

GAFPA heeft geprobeerd om met dit ontwerp zo weinig mogelijk impact te creëren op de omliggende natuur. Het vakantiehuis bestaat uit een lichte houtconstructie, en de fundering zweeft boven de grond, zodat de natuur er nog onder kan.

Er is ook nauw samengewerkt met een tuinarchitect. Hij heeft een boom uit een ander project 'gered' en deze op de grond in Wachtebeke geplaatst. Pas daarna is het huis er rond gebouwd.

Wie is GAFPA?

GAFPA werd opgericht in 2008 door de architecten Floris De Bruyn, Philippe De Berlangeer en Frederick Verschueren, kort na het afronden van hun studie aan Sint-Lucas in Gent.

Het architectenbureau uit Gent staat bekend om zijn pragmatische aanpak. Vaak ontmantelen ze een bestaande context en zetten die om in een nieuwe realiteit.

Foto's van andere projecten

Wat vind jij van het ontwerp van GAFPA?

geschreven op 05 januari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU