Spring naar inhoud

Belgische toparchitecten: Bob 361

Goedele Desmet en Ivo Vanhamme vormen sinds 1990 samen het architectenbureau Bob 361. In 2003 kochten ze een oude edelsmederij in Anderlecht, om er verschillende wooneenheden in te maken.

Bob 361 heeft al heel wat prijzen ontvangen, omdat de architecten steeds de noden van de opdrachtgever en de bestaande context kunnen samenbrengen in één mooi ontwerp.

Dag Boutsen, architectuurkenner
Dag Boutsen, architectuurkenner
<

Breng een virtueel bezoek aan de woning

Architectuurkenner Dag leidt je rond in het ontwerp van Bob 361

Door de grootte van het terrein en de slechte toestand van het gebouw, was er een gezonde dosis lef nodig om aan dit project te beginnen. Maar het resultaat mag er wel zijn.

Er is een grote gemeenschappelijke tuin, en daarnaast heeft elke bewoner ook nog een privé buitenruimte. Bij sommigen is dat een balkon, bij anderen een patio of een dakterras. Eén bewoner heeft zelfs een heuse serre bovenop het gebouw.

De plannen zijn zo getekend dat de privacy voor iedereen ten alle tijde gewaarborgd blijft. Nooit kan je van de ene woning binnenkijken in de andere woning.

De architecten slaagden er in om de oude ziel van het gebouw te behouden. Zo zijn bijvoorbeeld de stalen rails waar vroeger de kolenkarren aanhingen, nu gebruikt om de verlichting aan te bevestigen.

De architecten waren zelf ook de bouwheer voor het ontwerp van de site en moesten dus met niemand rekening houden. Ze hebben om het geheel mee te financieren enkele appartementen tot casco gebracht en er dan een aantal verhuurd en verkocht.

De meeste appartementen zijn rond de publieke tuin gegroepeerd. Op de benedenverdieping aan de straatkant zijn er enkele winkels. Verder zijn er in totaal veertien appartementen, het architectenkantoor achteraan, een advocatenkantoor en een yogaplaats.

Wie zijn Bob 361

Goedele Desmet en Ivo Vanhamme hebben samen architectuur gestudeerd in Leuven. Goedele is de vrije en creatieve poot, Ivo zet die creativiteit om in realistische ontwerpen. In 1990 hebben ze samen deelgenomen aan een architectuurwedstrijd rond de oude mijnsite Winterslag. Ze deden dat onder de anonimiteitscode Bob 361. Ze wonnen de wedstrijd en meteen zag hun architectenbureau het levenslicht.

Goedele Desmet en Ivo Vanhamme stellen bij hun ontwerpen de plaats, de bewoners en hun gebruik sterk in vraag. Met die combinatie van elementen verzinnen ze een creatieve insteek, die vaak tot verrassende oplossingen leidt.

Wat vind jij van deze woning en de architecten?

geschreven op 01 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU