Spring naar inhoud

Alles wat je moet weten over op kot gaan

Heb je besloten op op kot te gaan? Fantastisch vooruitzicht: eindelijk op eigen benen staan, je eigen stek, je eigen inrichting, ... Maar hoe vind je een goed en betaalbaar kot?

Wanneer begin je met een kot zoeken?

Begin zeker niet te vroeg met de zoektocht naar een kot. Het kan verleidelijk zijn om al vroeg op zoek te gaan naar koten om zeker te zijn van je plaats. Meestal is het grote aanbod dan nog niet beschikbaar. Toch kun je beter wachten tot de maanden mei - juni. Tegen dan liggen de prijzen van de koten meestal iets lager en stellen de universiteiten hun databanken met beschikbare koten open.

Het is ook zo dat er te tegenwoordig geen grote tekorten meer zijn. Neem dus gerust je tijd en werp een kritische blik op je toekomstige woonst.

Ben je toch te laat begonnen met zoeken dan kan je beter wachten tot na de 2e zit. Er zijn maar al te vaak studenten die noodgedwongen moeten stoppen met studeren en hun kot alsnog verhuren.

Waar vind je ergens een kot?

Ondanks dat de meeste universiteiten een eigen databank hebben waar je de meeste koten kan terug vinden doe je er toch goed aan om ook gewoon letterlijk op jacht te gaan in de stad. Kijk eens rond. Vaak zetten privéverhuurders al vroeger bordjes buiten voor koten die te huur zijn.

Tip: Via je persoonlijke connecties kom je vaak de beste koten tegen aan een redelijke prijs. Hoor dus eens bij je vrienden of ze niemand kennen die zijn kot verlaat.

Ga zeker eens langs de open kotdagen

Wil je het studentenleven al eens opsnuiven? Schrijf je dan zeker in voor een open kotdag. Hier krijg je een rondleiding door de stad een een goed beeld van hoe het studentenleven er aan toe gaat.

Hoeveel kost een kot?

Buiten je kot zijn er natuurlijk nog andere kosten. Denk maar aan inschrijvingsgeld, leefkosten, vervoer, boeken, etc.

Een jaar studeren kost gemiddeld zo'n 6000 euro per jaar voor kotstudenten.

Het verschil tussen op kot gaan en pendelen met het openbaar vervoer bedraagt zo'n 4000 euro.

De gemiddelde kostprijs van een niet gesubsidieerd kot is
 • Antwerpen: 330 euro
 • Brussel: 375 euro
 • Gent: 320 euro
 • Hasselt: 260 euro
 • Kortrijk: 325 euro
 • Leuven: 350 euro
Tip

Het kan dus nuttig zijn om te controleren of je geen kans maakt op een gesubsidieerd kot. Ga ook zeker na of je in aanmerking komt voor een studietoelage.

Wat zijn de verschillende soorten koten?

Op kot gaan kent allerlei vormen. Bekijk dus alle opties voor je een beslissing maakt. Elk soort kot heeft zo zijn eigen voordelen.

Je hebt:

 • Studentenresidenties
 • Privé koten
 • Een kot waar de huurbaas nog in woont
 • Studio's
 • Samen huren met andere studenten

Waarom wil jij graag op kot gaan?

Pendelen of op kot gaan? Doe de test en ontdek wat het beste bij je past!

geschreven op 20 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU