Spring naar inhoud

5 tips om minder elektriciteit te verbruiken

Is je elektriciteitsfactuur wat aan de hoge kant? Wil je graag besparen op energie? Met deze tips kom je al een heel eind!

1. Verban en vervang alle toestellen die teveel energie verbruiken

Alle toestellen die onder het niveau A+ vallen verbruiken enorm veel energie en mogen zelfs niet meer verkocht worden sinds 2012. Kies daarom voor toestellen met het A+++ label. Weet je niet welke toestellen veel verbruiken? Maak dan gebruik van een energiemeter. Die kan je kopen in een doe-het-zelf zaak en plaats je tussen het stopcontact en de stekker. Hij vertelt je dan hoeveel energie dat toestel verbruikt.

2. Zet de stiekeme energievreters uit: sluipverbruikers

Zet je decoder van je digitale televisie uit, doe het lampje van de stekkerdoos en het rode lampje van de televisie uit. Deze sluipverbruikers doen je energierekening hoog oplopen.

3. Haal je oplader uit het stopcontact

Opgepast! Haal je oplader uit het stopcontact wanneer je niet aan het opladen bent. Vooral oude opladers verbruiken nog veel energie wanneer je ze in het stopcontact laat steken.

4. Het beste licht is geen licht.

Ben je niet meer in de ruimte? Of heb je geen verlichting nodig? Doe ze dan uit. Voor de vergeetachtige onder ons zijn er nog de bewegingsmelders die het licht aan- en uitdoen voor jou.

5. Ben jij al mee met je tijd?

Vervang op tijd je gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of led verlichting. Ze verbruiken niet alleen minder, ze gaan ook veel langer mee.

Heb je zelf ook een tip om op elektriciteit te besparen? Deel hem hier!

geschreven op 14 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU