Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Wat moet je onthouden van Reizen Waes 1212

In Oeganda kan je gewoon op vakantie, behalve in het noorden. Daar worden vluchtelingen uit Zuid-Soedan opgevangen. Tom Waes ging op bezoek in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Hoe worden de mensen er opgevangen? En vooral: waar gaat al dat geld van 12-12 nu precies naartoe?

Waarom vluchten mensen weg uit Zuid-Soedan?

Honderdduizenden mensen zijn op zoek naar een beter leven. In Zuid-Soedan woedt al jaren een hevige en bloederige burgeroorlog. De rebellen en regeringsgroepen in Zuid-Soedan voeren een zware strijd, waar ook burgers het slachtoffer van worden. Dorpen worden aangevallen en mensen worden afgeslacht. Bovendien is er nu ook hongersnood. Mensen zijn dagenlang onderweg naar een beter leven, in Noord-Oeganda.

Waarom is Oeganda zo gastvrij voor vluchtelingen?

Oeganda ziet Zuid-Soedan als buurland, niet als vijand. Daarom vinden ze het belangrijk om de inwoners van het land een kans te geven en ze niet te doen lijden tijdens de oorlog. Het land laat hen binnen en geeft hen een plaats om te wonen. Zelfs de rebellen aan de kant van Zuid-Soedan helpen de burgers de grens veilig over te steken. Tot hier toe heeft Oeganda al 800 0000 mensen opgevangen.

Het ontvangstcentrum

Hier komen alle vluchtelingen van de verschillende grensposten samen. Ze worden er geregistreerd, krijgen er een medische controle en vaccinaties en krijgen een stuk land toegewezen in het Bidibidi kamp.

Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Tom bezoekt het Bidibidi kamp in Noord-Oeganda. Het is sinds kort het grootste vluchtelingenkamp in de wereld en dat is op z'n minst indrukwekkend te noemen.

Ontmoetingen met Tom en Grace

Opvallend: de mensen in het vluchtelingenkamp zijn ontzettend veerkrachtig. Ze nemen het heft in handen en maken er het beste van. Dat ondervindt Tom nog maar eens wanneer hij Tom en Grace ontmoet. Naamgenoot Tom was leerkracht en bouwde op een korte tijd al enkele indrukwekkende dingen. Grace bouwde niet alleen een woning op 3 weken tijd, maar maakte er meteen een koffiebar van waar mensen elkaar ontmoeten bij een heerlijke kop koffie.

Het schooltje in Bidibidi

Tom bezoekt een schooltje binnen het vluchtelingenkamp. Daar kunnen heel wat kinderen elke dag lessen volgen, maar ook leren over dingen als persoonlijke hygiëne. Het is wel een hele karwei voor de juffen, want er kunnen wel 200 (!) kinderen in een klas zitten.

Een moestuintje voor elk gezin

Ook op het vlak van voedsel is het Bidibidi-kamp grotendeels zelfvoorzienend. Elk gezin krijgt een cursus moestuinieren, wat materiaal en verschillende zaden. Zo gaan ze zelf aan de slag op hun eigen stukje grond!

Conclusie: het systeem werkt

Tom zag met eigen ogen dat het geld goed terecht komt en het systeem werkt. Omdat er mensenlevens van afhangen, heeft hij om af te sluiten nog een warme oproep voor jou.

Wil en kan je zelf helpen? Breng dan een bezoekje aan de website van 12-12. Daar kan je alle informatie terugvinden.

Meer Reizen Waes

Tom trekt naar Japan in een speciale Reizen Waes

Reizen Waes
In Reizen Waes: Japan reist Tom drie zondagen na elkaar door Japan. Zo ben je helemaal klaar voor de Olympische Spelen deze zomer!

Ontdek adembenemende natuurbeelden uit Reizen Waes Europa

Reizen Waes
Kan je maar niet genoeg krijgen van de wonderbaarlijke natuurbeelden uit Reizen Waes Europa? Wij verzamelden de mooiste fragmenten in een video.

Wat je allemaal niet zag in Reizen Waes Europa

Reizen Waes
In de laatste aflevering blikt Tom terug op de meest memorabele momenten van Reizen Waes Europa. Deze beelden zag je nog niet in de reeks.

"Hier heb ik altijd al van gedroomd"

Reizen Waes
Het stinkende oliebad in Azerbeidzjan zal Tom zich nog lang herinneren. Ook geluidsman Pascal Braeckman moest eraan geloven.

Beluister de muziek van Reizen Waes Europa

Reizen Waes
Reizen Waes Europa, dat zijn niet alleen spetterende afleveringen, maar ook prachtige muziek. Wij verzamelden deze nummers in een handige lijst.

Reisdossier: Azerbeidzjan

Reizen Waes
De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië. Een land waar, als het van hun regering afhangt, we binnenkort massaal naar op reis gaan.

Overal ter wereld kom je Nederlanders tegen

Reizen Waes
Wanneer Tom het unieke dorpje Khinalug bezoekt, ontdekt hij een heel bijzondere man. Hij is duidelijk niet de enige die op zoek is naar bijzondere plekken.

Tom ontdekt een beetje Europa in Azerbeidzjan

Reizen Waes
Samen met zijn gids verkent Tom het vernieuwde Bakoe. De straten zijn leeg, maar het land is duidelijk klaar om alle Europeanen te verwelkomen.

De strafste momenten aan het front in Oekraïne

Reizen Waes
Het tweede deel van Toms reis brengt hem naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en naar het door de Russen geannexeerde schiereiland De Krim.

Dwars door de Krim

Reizen Waes
Toms reis eindigt op de Krim, het schiereiland dat na een referendum nu Russisch grondgebied is. Tom staat versteld van hoe westers het aanvoelt.
geschreven op 04 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU