Spring naar inhoud

Wat moet je onthouden van Reizen Waes 1212

In Oeganda kan je gewoon op vakantie, behalve in het noorden. Daar worden vluchtelingen uit Zuid-Soedan opgevangen. Tom Waes ging op bezoek in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Hoe worden de mensen er opgevangen? En vooral: waar gaat al dat geld van 12-12 nu precies naartoe?

Waarom vluchten mensen weg uit Zuid-Soedan?

Honderdduizenden mensen zijn op zoek naar een beter leven. In Zuid-Soedan woedt al jaren een hevige en bloederige burgeroorlog. De rebellen en regeringsgroepen in Zuid-Soedan voeren een zware strijd, waar ook burgers het slachtoffer van worden. Dorpen worden aangevallen en mensen worden afgeslacht. Bovendien is er nu ook hongersnood. Mensen zijn dagenlang onderweg naar een beter leven, in Noord-Oeganda.

Waarom is Oeganda zo gastvrij voor vluchtelingen?

Oeganda ziet Zuid-Soedan als buurland, niet als vijand. Daarom vinden ze het belangrijk om de inwoners van het land een kans te geven en ze niet te doen lijden tijdens de oorlog. Het land laat hen binnen en geeft hen een plaats om te wonen. Zelfs de rebellen aan de kant van Zuid-Soedan helpen de burgers de grens veilig over te steken. Tot hier toe heeft Oeganda al 800 0000 mensen opgevangen.

Het ontvangstcentrum

Hier komen alle vluchtelingen van de verschillende grensposten samen. Ze worden er geregistreerd, krijgen er een medische controle en vaccinaties en krijgen een stuk land toegewezen in het Bidibidi kamp.

Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Tom bezoekt het Bidibidi kamp in Noord-Oeganda. Het is sinds kort het grootste vluchtelingenkamp in de wereld en dat is op z'n minst indrukwekkend te noemen.

Ontmoetingen met Tom en Grace

Opvallend: de mensen in het vluchtelingenkamp zijn ontzettend veerkrachtig. Ze nemen het heft in handen en maken er het beste van. Dat ondervindt Tom nog maar eens wanneer hij Tom en Grace ontmoet. Naamgenoot Tom was leerkracht en bouwde op een korte tijd al enkele indrukwekkende dingen. Grace bouwde niet alleen een woning op 3 weken tijd, maar maakte er meteen een koffiebar van waar mensen elkaar ontmoeten bij een heerlijke kop koffie.

Het schooltje in Bidibidi

Tom bezoekt een schooltje binnen het vluchtelingenkamp. Daar kunnen heel wat kinderen elke dag lessen volgen, maar ook leren over dingen als persoonlijke hygiëne. Het is wel een hele karwei voor de juffen, want er kunnen wel 200 (!) kinderen in een klas zitten.

Een moestuintje voor elk gezin

Ook op het vlak van voedsel is het Bidibidi-kamp grotendeels zelfvoorzienend. Elk gezin krijgt een cursus moestuinieren, wat materiaal en verschillende zaden. Zo gaan ze zelf aan de slag op hun eigen stukje grond!

Conclusie: het systeem werkt

Tom zag met eigen ogen dat het geld goed terecht komt en het systeem werkt. Omdat er mensenlevens van afhangen, heeft hij om af te sluiten nog een warme oproep voor jou.

Wil en kan je zelf helpen? Breng dan een bezoekje aan de website van 12-12. Daar kan je alle informatie terugvinden.

Meer Reizen Waes

Reisdossier: Japan

Reizen Waes
Japan bestaat uit 6.852 eilanden en was jarenlang een geïsoleerd land. Je vindt er unieke tradities, knotsgekke gebruiken en de meest fascinerende verhalen.

Het leven na de ramp in Fukushima

Reizen Waes
Op 11 maart 2011 werd de regio rond Fukushima achtereenvolgens getroffen door een aardbeving, een tsunami en een kernramp. Hoe gaat het nu met de inwoners?

Is er nog schadelijke straling in Fukushima?

Reizen Waes
Een zeebeving veroorzaakte in 2011 een ontploffing van kernreactoren in Fukushima. Tom wil weten of het er nu echt zo veilig is als de Japanse overheid beweert.

Hoeveel noedels kan Tom Waes eten?

Reizen Waes
El Capitan beklommen, een Boeing 737 bestuurd, de Marathon des Sables uitgelopen. Geen enkele uitdaging schrikt Tom Waes nog af. Tot hij die berg noedels ziet.

De donkere kant van Japan

Reizen Waes
Japan is bizar en vrolijk en anders, maar er is ook een hele andere kant aan. Ontzettend veel mensen kampen er met mentale problemen.

Tom Waes ontmoet een geisha

Reizen Waes
In Japan laten ze entertainment over aan de professionals: de geiko's of geisha's. Tom Waes lijkt zich alvast goed te amuseren!

Het vreemdste restaurantbezoek ooit

Reizen Waes
Tom Waes heeft al de hele wereld gezien, maar hij is er zeker van: nergens is het zo gek als in Japan.

Kamp Waes voor business professionals

Reizen Waes
Het Fuji Hell Camp is al jaren een berucht trainingsinstituut voor managers in opleiding. Tom staat versteld van de strenge dagplanning en proeven.

Kan de reisverzekering van Tom Waes dit wel aan?

Reizen Waes
De oudste gids van Kyoto staat niet bekend om zijn rondleidingen, maar om zijn samoeraikunsten. Of Tom proefkonijn wil zijn?

Bekijk de livestream van Toms €1-overnachting

Reizen Waes
Tom Waes overnacht in Fukuoka in een hotelkamer die hem amper een euro kost. Het addertje onder het gras? Je dutje wordt live op YouTube uitgezonden.
geschreven op 04 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU