Spring naar inhoud

Zo kies je een goede en veilige zonnebril

Onze ogen kunnen relatief goed tegen zonlicht, maar langdurige blootstelling aan ultraviolet licht kan chronische schade zoals cataract veroorzaken. Een zonnebril is dus aangeraden, maar biedt een goedkope zonnebril genoeg bescherming?

Betrouwbaar

Wil je zeker zijn of je zonnebril voldoende beschermt tegen de zon? Controleer dan of het merkteken "CE" in het montuur gegraveerd werd. Dat is een Europese norm en staat dus garant voor een degelijke zonnebril. Ook veel goedkope zonnebrillen voldoen aan de norm, maar er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten:

  • De UV-protectie geldt slechts 1 jaar. Heb je je zonnebril al een paar jaar, dan ben je niet zeker dat die nog alle UV-licht tegenhoudt. Dat is vaak het geval bij goedkopere brillen. Brillen met melanine bieden langer bescherming.
  • Let op voor zonnebrillen die je bijvoorbeeld op een plaatselijk marktje of op het strand voor een spotprijsje koopt op vakantie. Daar zou het merkteken wel eens nep kunnen zijn.
  • Let ook op dat je bril geschikt is voor gebruik in het verkeer. Er mag dus geen logo met doorstreepte wagen opstaan. Dat is vooral het geval bij gekleurde glazen.

Prijsverschil

Als zowel goedkope als duurdere brillen bescherming tegen UV bieden, waar zit het prijsverschil dan?

  • Duurdere brillen beschermen je ogen tegen UV-licht dat langs de achterzijde komt. Goedkopere brillen kunnen het licht in je ogen weerkaatsen.
  • Ook de afwerking of behandeling heeft effect op de prijs: anti-statisch, vet- en vuilwerende coating,...

Een goedkopere bril kan dus net zo veilig zijn als een duurdere. Zoek steeds naar het merkteken "CE" en vergeet niet dat de bescherming slechts een jaar geldt.

geschreven op 10 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU