Spring naar inhoud

Zo kan je flink besparen op je trouwbudget

Een gemiddeld trouwfeest kost in België 20 000 euro, een pak geld. Kan je je droomhuwelijk ook organiseren zonder je blauw te betalen? Met deze tips wel!

De zaal

Voor een feest met 175 gasten met receptie, feestmaal en dansfeest ben je al snel 11.000 euro kwijt. Sommige zalen geven wel een korting van 5 tot 10% als je trouwt op een vrijdag. Maar heb je er al eens aan gedacht om een lege feestzaal te huren? Een parochiezaal kan je vaak huren voor zo’n 500 euro. Tel daarbij dan nog ongeveer 1500 euro voor een feestelijke inrichting en je bent al een pak minder geld kwijt. Eten, drank en bediening moet je hier wel nog zelf regelen.

Catering

De prijs van de catering hangt vooral af van de prijs van de ingrediënten en de personeelskost. Een feest met persoonlijke bediening aan tafel is veel duurder dan bijvoorbeeld een buffet. Je kan ook heel wat besparen op de dranken. Zoek je een zaal waar je zelf voor dranken en de bediening ervan kan zorgen, dan kan dat tot de helft goedkoper zijn dan wanneer je drank en bediening van de zaal of traiteur moet nemen. Let op voor kurkgeld of stopselgeld. Dat is een vergoeding die een traiteur vraagt als zijn personeel jouw drank moet serveren.

De kleding

Wil je besparen op je trouwjurk of -kostuum? Neem dan zeker eens een kijkje in Nederlandse outlets. Daar vind je heel recente collecties aan lagere prijzen. Ook in de solden kan je mooie koopjes doen.

De foto's

Lanceer een oproep via Facebook voor een fotograaf. Er zijn heel wat fotografen die pas beginnen of in bijberoep werken en die geen torenhoge prijzen hanteren. Er zijn ook leuke apps waarmee je de foto's van al je gasten kan verzamelen.

Goede afspraken

Maak altijd goede afspraken wanneer je contracten ondertekent voor de zaal, catering, fotograaf,... Zorg dat je weet wat er allemaal inbegrepen is. Je wil achteraf niet ontdekken dat die ene wijziging in je menu de afgesproken prijs toch heeft opgedreven.

Doe-het-zelf (of met hulp)

Je kan ook heel wat geld besparen door zaken zelf te doen of hulp te vragen aan vrienden en familie. Dat maakt je bruiloft nog persoonlijker en extra uniek. Zelf uitnodigingen maken, je beste vriendin als ceremoniemeester of bedankingen die door je moeder gemaakt werden: het kan allemaal.

geschreven op 18 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU