Spring naar inhoud

Zijn goedkope zachte lenzen veilig?

Zijn goedkope lenzen even degelijk en veilig voor de ogen? Britt roept de hulp in van proefkonijn en Sporza-journalist Aster Nzeyimana.

Tijdens de test waren voor Aster de silicone hydrogellenzen de beste. Nochtans wil dat niet zeggen dat goedkopere lenzen slecht zijn. Alles draait om het vinden van een goeie match. Zo vinden sommige mensen een gewone hydrogellens prima, maar zijn er ook mensen wiens ogen nood hebben aan meer zuurstof. Zij zullen dan beter af zijn met silicone hydrogellenzen.

Hoe kies je lenzen?

1. Oogarts

Ga eerst eens langs bij een oogarts om te weten welke soort lenzen het best bij je oog past. Op die manier vermijd je mogelijke problemen en kan je met een gerust hart lenzen uitproberen.

2. Merken

Er zijn maar 4 grote spelers in de lenzenwereld. Vaak betaal je dus voor de verpakking en een merknaam. Bekijk dus welke lens je draagt en check of je die lens niet voor een andere prijs kan vinden.

3. Hygiëne

Hygiëne is waarmee alles staat of valt, en zeker bij maandlenzen: Vervang regelmatig je lenzenpotjes, vervang dagelijks je lenzenvloeistof en vermijd water bij de lenzen. Alleen zo kan je infecties vermijden.

4. Jaarlijkse controle

Ga jaarlijks op controle bij je oogarts. Zo ben je zeker dat je nog steeds de juiste lenzen met de juiste sterkte draagt.

geschreven op 20 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU