Spring naar inhoud

Wat moet een condoom kosten?

Condooms vind je in alle soorten en smaken. Het goedkoopste rubbertje kost net geen tien cent, maar we vonden er ook van zes euro. Zijn die dure exemplaren dan ook veel veiliger of prettiger in het gebruik?

We vallen meteen met de deur in huis: duurder is niet beter. Hoeveel geld je uitgeeft aan een condoom is vooral een persoonlijke keuze. Een duurder condoom is vaak een condoom met meer 'opties' en als je die 'opties' graag hebt, dan is dat zijn geld waard. Zo ruikt een duurder condoom vaak naar latex. Als je dat storend zou vinden, kan je een duurder condoom kopen met een aangenamere geur.

Veilig vrijen

De prijs van een condoom zegt niets over de veiligheid. Om te weten of een latexcondoom veilig is, kijk je gewoon op het doosje. Als daar een CE-label staat, zoals hier, in combinatie met een ISO-code met de cijfers 4047, dan mag je gerust zijn. Dat betekent dat het condoom is getest en veilig is.

Maar een veilig condoom betekent nog niet dat je veilig vrijt. Hou dus rekening met deze zaken:

  • Kijk de houdbaarheidsdatum na. Vervallen condooms gooi je meteen weg
  • Bewaar je condooms niet te warm, want dan zijn ze minder lang houdbaar. Je portefeuille of het handschoenkastje in je warme auto zijn dus geen geschikte bewaarplaats
  • Doe de condoom aan zoals op de verpakking aangegeven staat
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen om condooms te openen, ook niet je tanden
  • Gebruik enkel glijmiddel op waterbasis of siliconebasis. Zeker geen massageolie, want die kan je condoom aantasten.
  • Vergeet bij een lange vrijpartij niet om regelmatig een nieuw condoom te nemen

Meer over veilig vrijen lees je op www.seksualiteit.be

geschreven op 06 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU