Spring naar inhoud

Wat betaal je voor een therapeut?

Eén Vlaming op vier krijgt in zijn leven te maken met een psychisch probleem. Burn-out en depressie zijn dé ziektes van de 21ste eeuw. Hoe kan je je laten helpen als je met een psychisch probleem kampt? Hoeveel betaal je daarvoor? En hoe weet je of je waar voor je geld krijgt?

Kwaliteit of kwakzalverij?

Het is wettelijk bepaald dat psychotherapie alleen nog maar beoefend mag worden door mensen die daartoe zijn opgeleid in een erkende instelling. Erkende gezondheidszorgberoepen zoals artsen, klinisch psychologen of orthopedagogen mogen dat autonoom doen. Niet erkende gezondheidszorgberoepen, zoals een maatschappelijk assistent, moeten dat onder toezicht doen.

Psychotherapie is dus een beschermde praktijk die alleen mag uitgevoerd worden door mensen die geregistreerd en erkend zijn. De therapeuten die een erkend gezondheidszorgberoep zijn, zijn ook gedekt door een deontologische code.

Wat kost het?

Een psychotherapeut mag zelf zijn tarief kiezen. Meestal ligt dat tussen 50 en 75 euro voor een sessie van zo'n drie kwartier tot een uur.Als je therapeut een huisarts of psychiater is, dan moet je alleen het remgeld van 12 euro per sessie betalen. Want een psychiater is een gespecialiseerd arts en daar wordt een groot deel van terugbetaald door het ziekenfonds.

Een psycholoog of orthopedagoog is geen dokter, dus voorlopig worden die raadplegingen nog niet terugbetaald. Er zijn wel mutualiteiten die nu al een gedeeltelijke terugbetaling van therapie voorzien, maar dat verschilt van de ene mutualiteit tegenover de andere.

Goedkoper bij een CGG

Er zijn in Vlaanderen twintig Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg waar de meest kwetsbare mensen terecht kunnen voor psychische hulp. Zij betalen 11 euro voor een sessie bij een psychotherapeut. Er is ook een verminderd tarief van 4 euro en voor sommige mensen is het zelfs gratis.

Meer informatie vind je op www.geestelijkgezondvlaanderen.be

geschreven op 14 september 2016
VRTNU VRTNU VRTNU