Spring naar inhoud

Kopen of leasen?

Een tijdje geleden stond er een advertentie in de krant: bij een grote elektronicaketen kon je een auto kopen voor 349 euro per maand! Als je dan verder las, dan ging het om 'private leasing': je koopt privé geen auto, maar je huurt er één.

Wat is private leasing?

De autofabrikant verkoopt de auto aan de leasingmaatschappij, die hem aan jou doorverhuurt. Voor een vast bedrag per maand gedurende 2, 3, 4 of 5 jaar mag jij dan die auto gebruiken. En op het einde van die periode keert de auto terug naar het leasingbedrijf. Private leasing is dus niet meer dan huur op lange termijn.

Het leasingbedrijf is verantwoordelijk voor de aanvraag van de nummerplaat, de verzekering, de autobelasting en de betalingen van het onderhoud. Private leasing is dus zeker nuttig als je met een auto wil rijden met het comfort van er zelf weinig voor te moeten regelen.

Leasing kan duurder zijn dan kopen, maar bij sommige modellen kan je toch je voordeel doen.

Waar moet je op letten?

  • Maak een realistische schatting van het aantal kilometers dat je per jaar zal rijden
  • Stel je auto zorgvuldig samen. Sommige opties doen de restwaarde stijgen en drukken daardoor de maandelijkse leaseprijs
  • Voor het herstellen van zelf toegebrachte schade of vandalisme kunnen kosten aangerekend worden of kan een franchise van toepassing zijn
  • Wil je het contract vroegtijdig stopzetten, dan zal je daarvoor moeten betalen
geschreven op 27 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU