Spring naar inhoud

Hoeveel kost een hond?

Wat betaal je eigenlijk voor een hond? En hoe weet je dat je waar voor je geld krijgt?

Asiel

Een hond uit het asiel is niet gratis. Je betaalt een adoptiebijdrage die, afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de hond schommelt tussen de 125 en de 300 euro voor een volwassen hond, inclusief sterilisatie/castratie. Voor een puppy jonger dan 6 maanden betaal je 400 euro. Je moet je hond na 6 maanden wel nog verplicht laten steriliseren en dat wordt terugbetaald door het asiel.

Kopen

Je kan ook een hond kopen, maar let op dat je niet bij een broodfokker terecht komt. Zo een fokker kweekt enkel voor het geld en is niet begaan met het welzijn van de dieren. Honden uit broodfok zijn vaker ziek en niet gesocialiseerd. Er wordt vaak gesjoemeld met hij leeftijd want jongere honden zijn schattiger en verkopen beter. bij jongere hondjes is het vaak onduidelijk of ze gevaccineerd zijn tegen rabiës en dat is een gevaar voor de volksgezondheid.

Zowel in de winkel als online kan je met broodfok geconfronteerd worden. Met deze tips kan je dat vermijden:

  • Zorg dat je de moederhond ziet.

  • Kijk of puppy’s opgroeien in een huiselijke sfeer, socialisatie is belangrijk.

  • Een goede verkoper screent zijn koper en geeft dus nooit meteen een hond mee.

  • Vraag of je papieren mag zien

Stamboom

Honden met een stamboom zijn vaak het duurst. De stamboom zorgt ervoor dat je de herkomst van je hond kent. Door de duidelijke herkomst kunnen fokkers ook goede oudercombinaties maken om inteelt en dus ook ziektes te vermijden.

Denk vooral na voor je een hond koopt. Dat is een investering van vele jaren. De aankoopprijs is slechts het begin, want een hond heb je voor het leven.

geschreven op 21 september 2016
VRTNU VRTNU VRTNU