Spring naar inhoud

Het voordeligste ziekenfonds

Thomas is al jaren aangesloten bij hetzelfde ziekenfonds. Zoals iedereen kan hij elk jaar van ziekenfonds veranderen maar hij heeft daar nooit bij stil gestaan, tot nu. Hij vergelijkt en onderzoekt of het de moeite loont om van ziekenfonds te veranderen.

Erkende ziekenfondsen

Het ziekenfonds van de NMBS is er enkel voor de werknemers van de spoorwegen. Bij de christelijke, socialistische, liberale, onafhankelijke en de neutrale ziekenfondsen betaal je elk jaar lidgeld en daarvoor krijg je een pakket aan extra voordelen in de plaats.

Er is ook nog de hulpkas voor ziekte en invaliditeitsverzekering. Dat is de enige mutualiteit waar je géén lidgeld betaalt, maar je krijgt bij die mutualiteit enkel de wettelijk voorziene terugbetalingen.

Vrije keuze

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Maar welk ziekenfonds, dat kies je gewoon zelf. Je mag zelfs jaarlijks van ziekenfonds veranderen. Binnen dezelfde mutualiteit kan je ook per provincie vergelijken.

Tips

Maar hoe kies je nu eigenlijk het ziekenfonds dat voor jou geschikt is? De keuze is heel persoonlijk maar deze tips helpen je zeker en vast op weg:

Lidgeld

Elke mutualiteit vraagt jaarlijks lidgeld. Dat lidgeld verschilt per mutualiteit en per provincie. Een mutualiteit in Antwerpen kan bijvoorbeeld meer lidgeld vragen dan dezelfde mutualiteit in Limburg.

Voordelen

In ruil voor je lidgeld krijg je aanvullende voordelen. Ook die kunnen verschillen naargelang de mutualiteit en per provincie. Onderzoek wat de voordelen inhouden en of ze nuttig zijn voor jou.

Ga je vaak op reis? Dan is reisbijstand een interessante factor. Wil je binnenkort kinderen? Dan is het een aanrader om te zoeken naar voordelen voor jonge ouders.

Nabijheid

Doe je vaak beroep op het ziekenfonds? Ga dan voor een ziekenfonds in de buurt. Zo niet, dan kan je gerust aansluiten bij een ziekenfonds in een andere provincie.

geschreven op 03 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU