Spring naar inhoud

Zo laat je je lening herzien

Als je jarenlang de lening van je huis afbetaalt met een vaste rentevoet, dan komt er wel eens een moment dat de rente lager staat dan die waaraan je geleend hebt. Op zo’n moment kan het interessant zijn om je lening te herzien. Maar hoe doe je dat? En hoeveel brengt dat dan echt op?

Hoe?

Bij een herfinanciering sluit je je lening af door in één keer het resterende kapitaal af te betalen. Dan kan je een nieuwe lening met lagere rentevoet starten. Op het einde van de rit betaal je dan minder interesten. Je eigen bank is niet verplicht om een herfinaciering te doen, maar je kan wel je lening opzeggen en naar een andere bank stappen.

Kosten

Je lening herfinancieren kan bij je eigen bank maar je betaalt dan wel een wederbeleggingsvergoeding. Wettelijk mag die vergoeding maximaal 3 maanden intrest op het nog te betalen kapitaal bedragen. De bank beschouwt het als een schadevergoeding.

Stap je over naar een andere bank, dan komen daar ook notariskosten bij. En let op, want ook de schuldsaldoverzekering kan hoger uitvallen. En in beide gevallen zijn er natuurlijk ook nog dossierkosten. Tips

  • Laat je niet afschrikken of ontmoedigen door je eigen bank.
  • Denk na over de formule die je wil: minder afbetalen, kortere looptijd,...
  • Ga shoppen voor een lagere rentevoet. Je kan bij elke bank een offerte laten maken voor de gewenste formule.
  • Staar je niet blind op de lage rentevoeten. Hou rekening met alle kosten!
  • Stap eerst met een tegenvoorstel naar je eigen bank.

Nuttige links

geschreven op 09 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU