Spring naar inhoud

Gesjoemel met honing?

Naast honing van plaatselijke hobby- imkers, kan je ook heel wat honing vinden in de supermarkt, vaak aan een heel wat lagere prijs. Hoe wordt de prijs van een potje honing nu juist bepaald? En vanwaar die grote prijsverschillen

Wat is honing?

Honing is een natuurproduct dat door honingbijen wordt gemaakt. Honingbijen vliegen van bloem naar bloem om nectar in te slikken. Nectar wordt dan oa. door de toevoeging van enzymen, die in het speeksel van de bijen zitten omgezet naar honing.

De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar, zo zal honing van de paardenbloem anders smaken dan die van bijvoorbeeld de linde. Je kan dus honing hebben van verschillende plantensoorten, een gewone bloemenhoning. Maar je kan ook honing hebben van vooral één plantensoort, een monoflorale honing.

Wat bepaalt de prijs?

  • Soort: monoflorale honing is moeilijker te verkrijgen dan gewone bloemenhoning en is daardoor duurder.

  • Botanische oorsprong: ook de botanische oorsprong bepaalt de prijs. Zo is honing van de acacia duurder dan honing van de linde.

  • Klimaat: valt de oogst tegen, dan is er minder honing wat de honing duurder maakt. Is de oogst groot, dan is het aanbod groter en is de prijs lager.

  • Herkomst: geïmporteerde honing uit China is goedkoper dan honing die in de EU geproduceerd is.

Onduidelijkheid en gesjoemel

Er bestaat veel onduidelijkheid rond honing. Zo moet het land van herkomst niet vermeld worden op het etiket. Alleen of de honing uit de EU komt of niet, is een verplichte vermelding. In veel gevallen is een duurdere smaakhoning toegevoegd aan een goedkope vulhoning uit China. Dus het grootste deel in de honingpot is goedkopere bloemenhoning, een minderheid is duurdere honing die sterker van smaak is.

Soms wordt er ook regelrecht gesjoemeld met honing. Zo kopen sommige imkers goedkope honing bij een buitenlandse importeur, om het dan zelf als Belgische honing te verkopen.

geschreven op 06 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU