Spring naar inhoud

Fulltime kinderopvang of minder werken?

De kinderopvang kan heel wat geld kosten. Zou het interessanter kunnen zijn om minder te werken en je kind zelf op te vangen? Toekomstige papa Thomas zocht het uit.

Wat kost kinderopvang?

Voor een gemiddeld gezin met 1 kind, kost de opvang 22,85 euro per dag. Per maand is dat al bijna 500 euro en jaarlijks lopen die kosten al op tot meer dan 5000 euro. Heb je 1 kind in de opvang maar heb je daarnaast nog andere kinderen, dan krijg je korting en betaal je iets minder. Heb je 2 kinderen in de opvang, dan moet je tot bijna 10.000 euro per jaar neertellen voor de opvang. Je kan de kosten wel fiscaal inbrengen.

Gezinnen met een lager inkomen kunnen wel in aanmerking komen voor verminderde tarieven. Op de website van Kind en Gezin kan je berekenen wat jouw dagtarief zal zijn.

En als je minder gaat werken?

Als in een gemiddeld gezin met 1 kind één van de ouders 4/5de gaat werken, verliezen ze 7,11 euro per dag of 3,5 euro per ouder. Dat is 1 wijntje per dag. Voor een gezin waarbij 2 kinderen tegelijkertijd naar de opvang moeten, wordt het inkomensverlies nog kleiner: 5,6 euro per dag. Of de prijs van één koffietje per dag…

Effect op je pensioen

Minder werken heeft natuurlijk ook een effect op je pensioen. Werk je maximum 5 jaar 4/5de, dan valt dat best mee. Het verschil in pensioen tussen iemand die voltijds werkt en iemand die 4/5de werk, bedraagt net geen 95 euro per loopbaan per jaar.

Werk je langer dan 5 jaar 4/5de of minder, dan zal je het tijdens je pensioen wel harder voelen.

Minder werken is financieel dus niet beter, ook al betaal je minder kinderopvang. Je ziet je kind natuurlijk wel vaker, en dat voor de prijs van een wijntje.

geschreven op 26 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU