Spring naar inhoud

Een buitenverblijf aanschaffen? Zo pak je het aan!

Voor hetzelfde geld

Voor 150.000 euro kan je een Spaanse vakantiewoning kopen. Een doorsnee Vlaams gezin dat de eigen woning al bijna heeft afbetaald, zou relatief gemakkelijk dat bedrag moeten kunnen lenen voor een buitenverblijf. Maar hoe pak je de aankoop van zo een buitenverblijf nu best aan?

Leg een marge vast

Eerst en vooral moet je natuurlijk uitzoeken wat haalbaar is en hoe je de aankoop zal financieren. Leen je bij een Belgische bank of bij een bank in het land waar je buitenverblijf is? En welke extra kosten horen er nog bij de aankoop van je buitenverblijf?

Ga op zoek naar het perfecte pand

1. Verken de regio

Neem je tijd om de omgeving te leren kennen. Is de locatie vlot bereikbaar? Is de luchthaven in de buurt en heb je toegang tot openbaar vervoer? En ga je voor een pand aan de kust of eerder landinwaarts?

2. Bezoek vastgoedbeurzen

Op vastgoedbeurzen krijg je een goed inzicht van de markt.

3. Zoek ook ter plaatse een makelaar

Een makelaar ter plaatste kent de markt natuurlijk als geen ander. Neem zeker een kijkje op de website van CEPI, de Europese vereniging van vastgoedmakelaars. Of kijk eens op affidata.com of mondibelangen.be, waar je ook Belgische makelaars vindt die in het buitenland werken.

4. Wees op je hoede

Er vallen koopjes te doen, maar wees op je hoede en laat je adviseren. Bij heel goedkope panden kan er wel eens een addertje onder het gras zijn. Is het pand bemeubeld? Vraag dan ook zeker na wat er wel en niet inbegrepen is. Vaak zijn koelkast, wasmachine, afwasmachine,... niet inberepen.

Maak je pand rendabel

Wil je je buitenverblijf verhuren? Wees dan eerlijk bij het inschatten van huurinkomsten en jaarlijkse kosten. Een rendement van 2% is realistisch.

Zorg ervoor dat je administratief in orde bent met alles: vraag vergunningen aan en werk met heldere verhuurcontracten. Voor je gemak kan je een beroep doen op home-management-bedrijf, maar dat kan je tot 30% kosten van je huurinkomsten.

Meer over financiering

Je kan aankloppen bij een bank in het buitenland. Zij neemt dan het buitenverblijf dat je net gekocht hebt als onderpand, als waarborg, voor het geval er financiële moeilijkheden zouden ontstaan. Maar zo'n buitenlandse bank geeft meestal maar 50 tot 70% van de waarde van je buitenverblijf als lening. Je moet dus nog een vrij groot deel met eigen middelen betalen En de rentevoeten liggen meestal hoger dan bij een Belgische bank.

Financiering bij een Belgische bank is ook mogelijk. Dan zal je huis in België als onderpand dienen. De bank kijkt naar de waarde van jouw eigen huis en die van je buitenverblijf. En ze houdt dan rekening met de verhouding tussen die 2. En die verhouding noemen ze de quotiteit. Als je vlot een lening wil krijgen, mag de quotiteit niet hoger zijn dan 80%.

Bij sommige buitenlandse banken met een filiaal in België heeft kan je ook lenen met de Belgische rentevoeten en het pand in het buitenland als waarborg geven.

Meer over (vaste) kosten

Natuurlijk zijn er bij de aankoop van een buitenverblijf ook extra kosten voor de notaris, de registratierechten, advocatenkosten, ... Afhankelijk van het land waar je je buitenverblijf koopt, liggen die extra kosten op 10 tot 17% van de aankoopprijs van je buitenverblijf.

We lijsten alvast enkele belangrijke kosten voor je op:

  • Belasting bij aankoop (nieuwbouw)woning: 10%
  • Notariskosten tussen de 0,6% en 1%
  • Inschrijvingskosten kadaster (0,3% tot 0,7% van de koopsom)
  • Servicekosten
  • Juridische kosten
  • Registratierechten
Meer over vergunningen en andere administratie

Registratie van het pand

Vraag een vergunning aan bij de administratie van de (autonome) regio waar het pand gelegen is. Je moet je verhuurpand dus laten registreren en dit nummer bijv. afficheren ook bij reclame voor verhuring.

Huurwaardeforfait

De Spaanse fiscus belast buitenlandse huizenbezitters met een soort 'huurwaardeforfait', 2% van de kadastrale waarde (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting. Je bent over dit bedrag 25% belasting schuldig. Verhuur je de woning, dan betaal je inkomstenbelasting in Spanje over de huuropbrengsten i.p.v. het huurwaardeforfait.

NIE-nummer

Vraag een NIE-nummer aan. Dat is een registratienummer dat je als buitenlander moet hebben in Spanje om je woning officieel te laten registreren en om een aansluiting voor gas en elektriciteit te regelen.

geschreven op 30 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU