Spring naar inhoud

De juiste drone voor de juiste prijs

Vorig jaar was de drone één van de meest gevraagde kadootjes voor onder de kerstboom. Er zijn er hele kleintjes, speelgoedjes, die je al voor een 25 euro koopt, maar ook hele grote met een serieus prijskaartje. Maar hoe koop je nu de juiste drone voor de juiste prijs?

Categorieën

Drones worden ingedeeld in 3 klasses:

  • Klasse 3 - recreatief/speelgoed (tot 1kg)

Drones uit klasse 3 mag je enkel op privéterrein gebruiken en met respect voor de privacy van anderen. Je mag maximum 10 meter hoog vliegen. Je hebt geen opleiding nodig. Voor een drone binnen klasse 3 betaal je tussen de 35 en 200 euro. Ze zijn minder bestand tegen de wind, maar ideaal als oefenmodel of voor kinderen.

  • Klasse 2 - Professionele drones

Met drones uit klasse 2 mag je niet boven mensen, dieren of bewoonde zones vliegen. Bovendien moet je een opleiding volgen en dat mag pas vanaf 16 jaar.

  • Klasse 1 - Professionele drones

Met drones uit klasse 1 mag je wel boven bewoonde zones, mensen en dieren vliegen maar je moet vluchten wel steeds aanvragen. Ook voor klasse 1 moet je een opleiding volgen.

Drones in klasse 1 en 2 kosten tussen de 200 en 1500 euro. Een professionele drone is gestabiliseerd en is de beste optie als je buiten videobeelden wil maken. Je vindt een drone, mét camera en stabilisatie vanaf 550 euro.

Voor meer uitleg kan je ook terecht op de website van de FOD Mobiliteit.

geschreven op 02 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU