Spring naar inhoud

De ene verf is de andere niet

Je kan voor een paar euro in de doe-het-zelfzaak een grote pot latexverf kopen. Maar in een speciaalzaak betaal je voor een pot muurverf van een merk makkelijk het tienvoudige. Is die verf dan beter? Of is ze makkelijker aan te brengen? Jan trok zijn overall aan en zocht het uit.

Latex of acryl?

Als je je muren een likje verf wil geven, dan kan je kiezen tussen een goedkopere latex- en duurdere acrylverf. Een acrylverf zal beter dekken, en is beter afwasbaar dan een latexverf. Bovendien zal de kleur bij acryl langer mooi blijven.

Goedkoop of duur?

Het witte pigment en het bindmiddel (latex of acryl) zijn de duurste ingrediënten van een verf. Zij staan in voor de dekking en de kwaliteit van de verffilm. Een goedkopere verf bevat minder van beide, al zal die wel nog goed dekken door de vele vulstoffen. De kleur zal dan wel minder lang mooi blijven en ook de afwasbaarheid zal minder goed zijn.

De resultaten

Voor de test kocht Jan 6 verschillende potten matte, witte verf: 3 van de doe-het-zelfzaak en 3 van A-merken. De selectie bevat zowel goedkopere latex- als duurdere acrylverven. De duurste verf is bijna 5 keer duurder per liter dan de goedkoopste verf uit de selectie

Onze experts vonden de 2 duurste acrylverven de beste. De verf zonder vermelding van acryl of latex scoorde het minst goed. De grote verassing was de goedkoopste latexverf uit de doe-het-zelfzaak. Die hield uitstekend stand tussen de duurdere varianten en is dus een mooi alternatief voor wie aan de portemonnee denkt.

geschreven op 13 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU