Spring naar inhoud

De ene mossel is de andere niet

In de winkelrekken kan je heel wat mosselen vinden: mosselen van verschillende grootte, van verschillende herkomst.? Verschillen die er voor zorgen dat er ook een heel groot prijsverschil is. Maar zijn de duurste mosselen ook de lekkerste?

De prijs

Bij mosselen wordt de prijs bepaald volgens de wet van vraag en aanbod. Maar ook de grootte van de schelp en het percentage aan mosselvlees bepaalt wat je zal betalen. Hoe groter en hoe voller de schelp, hoe duurder een kilootje mosselen.

Zijn de mosselen gekweekt volgens de hangcultuurmethode dan zal die prijs nog iets toenemen. Hangcultuurmosselen zijn de eerste mosselen van het seizoen en zijn daarom zeer gegeerd, wat resulteert in een iets hogere prijs.

Soorten en smaken

Er zijn verschillende mosselsoorten. Wij eten vooral de blauwe mossel of de Mytilus edulis zoals de Zeeuwse en Franse mossel. De plaats waar de mosselen groeien, bepaalt ook de smaak. Zo hebben Zeeuwse mosselen een ziltige smaak.

Maar niet alle Zeeuwse mosselen komen uit Zeeland. Een deel van de Zeeuwse mosselen komt bijvoorbeeld uit Ierland. Die Ierse mosselen mogen na 3 weken verwateren in de Oosterschelde ook Zeeuwse mosselen genoemd worden.

geschreven op 28 september 2016
VRTNU VRTNU VRTNU