Spring naar inhoud

8 tips voor een betaalbare huurauto

Op vliegvakantie heb je vaak een huurauto nodig om je ter plekke te kunnen verplaatsen. En de zoektocht naar een voordelige huurauto is vaak een complexe zaak. Hoe zorg je nu dat je de beste deal krijgt en niet voor verrassingen komt te staan?

1. Lees het huurcontract goed na

Lees het huurcontract altijd zorgvuldig na. Als je dit contract ondertekent, dan ga je akkoord met alle uitzonderingen die er in vermeld staan.

2. Let op voor bijkomende kosten

Hoe goedkoper de aanbieding, hoe meer vragen je je moet stellen. Kijk in de kleine lettertjes van het contract welke bijkomende kosten nog worden aangerekend.

3. Kies voor een "full to full"- tankregeling

Bij een "full to full"- tankregeling lever je de auto ook weer af met een volle tank. Zo vermijd je servicekosten. Zorg dat je een betaalbewijs hebt van het tanken.

4. Boek vooraf

Als er veel vraag is, gaan de prijzen omhoog. Regel je huurauto dus van zodra je je bestemming kent, dan kan je huren aan de meest gunstige tarieven.

5. Boek slim

Huur je wagen per 24u. Het moment dat je de handtekening zet op het contract, is het moment dat het huurcontract wordt geopend; als je dus om 10.00u. je handtekening zet zorg dan dat je de auto ook om 10.00u. inlevert, zodat je geen extra huurdag moet betalen.

6. Kom op tijd

Is je vlucht vertraagd? Breng je lokale verhuurder dan op de hoogte. Zo vermijd je dat die je auto doorverhuurt.

7. Let ook achteraf op

Controleer na het huren van een auto regelmatig de afschrijvingen van uw kredietkaart. Ontdek je onterechte afhoudingen maak dan aangetekend bezwaar bij het verhuurbedrijf én de kredietkaartmaatschappij. Indien dat niet helpt kan je terecht bij het Europees Centrum voor de Consument.

8. Sluit de juiste verzekering af

Wat er zeker in de basisprijs is inbegrepen, is de Burgerlijke Aansprakelijkheid-verzekering; die is wettelijk verplicht en vergoedt enkel schade aan anderen, niet je eigen schade. Vaak zit er ook al een verzekering bij die eventuele schade aan de eigen auto dekt. Dit wordt door veel verhuurbedrijven aangeduid als de Collision Damage Waiver.

Maar er is ook het franchisebedrag, dat al snel kan oplopen tot boven de 1000 euro. Wil je dit franchisebedrag verkleinen en zorgeloos op vakantie gaan, dan moet je dus een extra verzekering af te sluiten, een Super Collision Waiver. Die hoef je niet afsluiten bij de verhuurder. Je kan ook een aparte verzekering afsluiten bij een derde partij. Dat is vaak veel goedkoper.

geschreven op 30 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU