Spring naar inhoud

5 tips om een veilig kinderzitje te kopen

Een duurder kinderzitje is niet noodzakelijk een beter zitje. Alle zitjes die je in de winkel koopt, hebben normaal een CE-label en zijn dus goedgekeurd en veilig. Maar waar moet je dan wel rekening mee houden?

1. Kies voor een zitje dat in je auto past.

Kinderzitjes kan je in twee categorieën verdelen: zitjes die je met de gordel kan bevestigen en zitjes met Isofix. Zitjes met Isofix maak je vast aan de binnenstructuur van je wagen. Heb je een auto van 2011 of later? Dan heb je verankeringspunten voor een Isofix. Oudere auto's hebben dat vaak niet, dus dan moet je voor een systeem met gordel kiezen. Vraag eventueel in de winkel of je het zitje eens in je auto uittesten.

2. Neem je kind mee naar de winkel

Een kinderzitje moet natuurlijk ook comfortabel zijn. Neem je spruit dus mee naar de winkel om de zitjes uit te proberen. Zo ben je meteen ook zeker dat de maat klopt.

3. Achterwaarts is beter

Kies voor een zitje dat je kind toelaat zo lang mogelijk achterwaarts te zitten, dus met het gezicht naar de achterruit. Een i-Size zitje speelt daar sowieso op in, want dan kan je je kind sowieso tot 15 maanden tegen de rijrichting in vervoeren. Dit zitje valt onder de categorie Isofix en wordt ingedeeld op lengte in plaats van gewicht.

4. Verhogingskussen met rugsteun

Vanaf 15 kilogram mag je kind op een verhogingskussen zitten. Let er wel op dat dat kussen een rugsteun heeft, want dat is veiliger.

5. Klik juist vast

Klik je kinderen altijd vast zoals het in de handleiding staat. Het beste zitje is waardeloos als je het niet juist gebruikt.

geschreven op 04 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU