Spring naar inhoud
Pano

Waarom slapen we zo slecht?

42% van de Vlamingen is niet tevreden over zijn of haar slaap. We slapen alsmaar minder en ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit. Pano-reporter Chris Michel bijvoorbeeld, worstelt al jaren met een chronisch slaapprobleem. Neurologe Ilse De Volder onderzoekt Chris in het slaaplabo van het UZA. Zijn slaapprobleem blijkt een verrassende oorzaak te hebben.

Net als veel Vlamingen werkt Chris overdag binnen en kijkt hij tot 's avonds laat op zijn laptop en zijn smartphone. "Weinig licht overdag en fel licht 's avonds kunnen onze biologische compleet klok ontregelen," zegt De Volder. "De impact van licht wordt nog sterk onderschat."

Pano bezoekt een school in het donkere Zweedse Malmö, waar ze experimenteren met een revolutionair nieuw lichtsysteem. Gevolg? Betere wiskundetoetsen door het blauwere licht 's ochtends en creatievere leerlingen door het rodere licht in de namiddag. Maar ook dichter bij huis, in een ziekenhuis in Izegem, hebben ze een kamer met aangepaste verlichting. Patiënten met dementie slapen er beter en zijn overdag actiever. Of hoe licht veel belangrijker is voor onze nachtrust dan we vaak beseffen.

Een reportage van Peter Brems, Chris Michel en Kristiaan Grauwels.

Woensdag 1 maart om 21.25

VRTNU VRTNU VRTNU