Spring naar inhoud
Pano

Ligt de druk om te presteren bij onze kinderen té hoog?

"Ik wil later succesvol én rijk worden", een opvallende, vaak gehoorde uitspraak bij Vlaamse jongeren, als Pano vraagt naar hun toekomst. De druk om te presteren is navenant, op sociale media lijkt de zoektocht naar likes en followers een dagelijkse zorg.

Pano wil onderzoeken in hoeverre die prestatiedruk voor extra stress zorgt bij jongeren tussen 14 en 25 jaar. Er is stress, veel stress en de cijfers liegen er niet om. Bijna 4 op de 10 Vlaamse jongeren kampen met psychische problemen. "Psychische aandoeningen zijn nu al dè ziekte van deze eeuw, en wat dat betreft tonen onze jongeren ons een spiegel", zegt pedagoog Peter Adriaenssens.

Een hele groep van therapeuten en coaches staan klaar om jongeren met mentale problemen en stoornissen te begeleiden. Reporter Nic Balthazar, die met 'Everybody Happy' een film maakte rond burn-out, vraagt zich af of de zaden van die stress en onhoudbare druk al niet vroeger worden gezaaid dan we doorgaans durven denken.

Zijn scholen zonder punten dan een mogelijke oplossing? VRT-sportcommentator Karl Vannieuwkerke probeert bij KSV Diksmuide alleszins om voor zijn eigen kinderen een minder prestatiegerichte jeugdvoetbalopleiding uit te bouwen.

woensdag 5 april om 21.25u

VRTNU VRTNU VRTNU