Spring naar inhoud
Pano

Hoe betrouwbaar is de afkomst van uw hond?

“Thuis pas heb ik naar het paspoort gekeken van mijn overleden hond”, legt Caroline Cailloux uit. “Daaruit bleek dat hij uit Oost-Europa afkomstig was”. Pups uit Oost-Europa blijven een slechte reputatie hebben, zo blijkt. Pano infiltreert daarom maandenlang in de internationale hondenhandel om zelf te zien wat er met de pups daar gebeurt en hoe ze verhandeld worden. En ook of de wettelijke regels er worden nageleefd.

Sinds 2015 is de import uit Oost-Europa verstrengd, maar schiet die wet zijn doel niet voorbij? Onze conclusies zijn duidelijk. Pups in Slovakije worden manifest te vroeg op transport gezet, de wettelijke 15-weken regel wordt nauwelijks gerespecteerd. Dat konden we undercover vaststellen bij verschillende kwekers en verzamelcentra ter plaatse. "Een gevaar voor de volksgezondheid, door de mogelijke hondsdolheidbesmetting”, verduidelijkt dierenarts Helena Van Damme.

Daarenboven merken verschillende dierenartsen in België nog iets anders op. “We zien ook vaak honden met een Belgisch paspoort, maar met een Oost-Europees profiel”, zegt ook dierenarts Cathy Tourlouse uit Overijse. Pano praat daarom ook uitgebreid met hobbyfokkers, professionele kwekers en 2 klokkenluiders uit het wereldje. We willen weten of het zo makkelijk is om in een mum van tijd van Slovaakse honden, Belgische honden te maken. Lukt het om met blanco afgestempelde paspoorten en registratieformulieren naar Slovakije te rijden, daar té jonge honden te kopen en hen onmiddellijk Belgisch te maken, zonder een spoor achter te laten?

Woensdag om 21.25u

VRTNU VRTNU VRTNU