Spring naar inhoud

Kristel Verbeke en Celia Ledoux (Groen) getuigen over opgroeien in armoede

Vandaag

Vandaag is het Internationale Dag Tegen Armoede. In België loopt nog altijd 1 op 5 het risico op armoede of sociale uitsluiting. Bovendien stijgt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede al vijftien jaar. Hoe komt het dat die cijfers zo hardnekkig blijven? Kristel Verbeke, ambassadeur van het Kinderarmoedefonds en Celia Groothedde Ledoux, Vlaams Parlementslid voor Groen groeiden zelf op in armoede.

Kristel: “Als dertienjarige beheerde ik het budget in ons huishouden. Ik moest met 500 frank de week doorbrengen. Ik had schrik wanneer men de huur kwam halen want dat geld hadden we niet. Thuiskomen met een factuur van school, dat durfde ik niet. Het was een constante stress over geld. Ik werd als kind geconfronteerd met zorgen waar je eigenlijk totaal nog niet mee zou moeten bezig zijn. Ik had ook minder vriendjes die kwamen spelen. De ouders van die kindjes wilden dat niet.”

Celia vult haar aan: “Er was wel eten, maar niet veel. In moeilijke periodes waren er heel veel aardappelen en uien. Of er was melk en bloem om pannenkoeken te maken, weken aan een stuk. Het tochtte in ons huis, er was schimmel en het was niet brandveilig.”

Vandaag, elke weekdag om 22u op Eén

geschreven op 17 oktober 2019
VRTNU VRTNU VRTNU