Spring naar inhoud
Vandaag over een jaar

Grote dromen in Vandaag over een jaar

Dit zijn de doelen van de eerste aflevering

In de eerste aflevering ontdekken we of Sophie, Pauline, Jakob, Maaike en Laurens hun voornemens hebben kunnen waarmaken in het voorbije jaar.

Vanaf donderdag ontvangt Cath Luyten in het nieuwe Vandaag over een jaar wekelijks een aantal Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren – zowel grote als kleine plannen.

Jakob (15)

“Ik wil terug kunnen praten"

Jakob was op reis in Sri Lanka met zijn mama en zus toen hij tijdens een treinrit zijn hoofd uit de openstaande deuren stak om de prachtige natuur te kunnen bewonderen. Hij werd geraakt door een laaghangende tak en viel uit de rijdende trein.

Hij overleefde de val, maar liep een zware schedelbreuk op met hersenbeschadiging. Het spraakcentrum was geraakt en Jakob moest opnieuw leren praten. Met zijn zus als spreekbuis komt hij Cath vertellen dat hij een jaar na datum alleen bij haar op de sofa wil komen zitten en wil kunnen vertellen hoe het met hem gaat.

Pauline (9) & Ann (46)

“Wij willen samen de Mont Ventoux beklimmen met de fiets"

Negen jaar geleden verloor Ann haar echtgenoot na een plotse hartaderbreuk. Het gebeurde net aan de vooravond van hun geplande beklimming van de Mont Ventoux. Dochtertje Pauline was pas drie maanden en heeft haar papa nooit gekend, maar ze is wel opgegroeid met de verhalen over hem.

Om haar papa te herdenken wil ze samen met haar mama de Mont Ventoux beklimmen met de fiets. Mama wil haar een tandem aanpraten, maar Pauline wil haar papa trots maken en elke trap zelf geven.

Sophie (27)

“Ik wil een lief hebben"

Sophie heeft nog nooit een vriendje gehad. Meer zelfs, ze heeft nog nooit een jongen gekust. De oorzaak daarvoor ligt bij haar spraakgebrek: Sophie stottert al sinds haar kleutertijd. Ze schaamde zich daar zo erg voor dat ze tijdens haar tienerjaren amper haar huis uitkwam en alle contact met mensen vermeed.

Maar Sophie blijft niet bij de pakken zitten. Ondanks de wat moeilijkere communicatie is zij in wezen een sociale en ontwapenend grappige jongedame. En op haar 27ste is ze klaar voor een nieuwe fase in haar leven: een relatie.

Maaike (35) & Laurens (36)

"Wij willen drie kindjes adopteren uit Colombia"

Maaike en Laurens hebben acht jaar geleden voor de eerste keer een aanvraag tot adoptie ingediend. Na jaren van procedures ziet het er naar uit dat hun wens zou kunnen uitkomen.

In Colombia wachten immers drie kindjes op hun nieuwe mama en papa. Maar vooraleer Maaike en Laurens hun nieuwe kroost definitief mogen meenemen naar België, moeten ze twee maanden met hen in Colombia wonen om aan de plaatselijke autoriteiten te bewijzen dat ze in staat zijn om goed voor hen te zorgen. Vlak voor hun afreis gaat Cath het koppel bezoeken.

Vandaag over een jaar is er elke donderdag om 20.35u.

geschreven op 13 maart 2018
VRTNU VRTNU VRTNU