Spring naar inhoud

Grote dromen en straffe uitdagingen in nieuw seizoen

Vandaag over een jaar

Vanaf donderdag 12 december ontvangt Cath Luyten in het nieuwe seizoen van Vandaag over een jaar wekelijks een aantal gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders wilden realiseren. Zowel grote als kleine plannen passeerden de revue, maar zij hadden een ding gemeen: elke geportretteerde ging vastberaden voor zijn of haar doel, dat hun leven zou veranderen.

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Van een medaille halen op de Olympische jeugdspelen tot leren fietsen, een kindje adopteren of doorbreken als zangeres, bij Cath vertelt elke gast met passie over zijn of haar doel.

Ook tijdens het draaien van het tweede seizoen van Vandaag over een jaar stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten. Ik mag tien weken lang luisteren naar de wensen en de dromen die zij koesteren en toon met enige fierheid het resultaat van hun wilskracht. Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Met als resultaat: warme televisie.

Cath Luyten
Cath Luyten
<

Een greep uit de deelnemers

"Vandaag over een jaar wil ik uit een vliegtuig springen" - Godelieve (103)

Godelieve

Als je haar ontmoet, zou je het haar niet nageven, maar Godelieve is al eventjes de 100 gepasseerd. Het houdt haar echter niet tegen om nog mooie dingen te doen in haar leven. Zo ging ze pas nog op reis naar Griekenland, plant ze een trip naar Lourdes en heeft ze een ballonvaart gemaakt. En dat laatste deed haar verlangen naar meer. En naar hoger. Godelieve droomt er namelijk van om een parachutesprong te maken. Haar familie vindt het een gek idee en houdt zijn hart vast, maar de dokters geven haar groen licht.

“Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn drankprobleem" - Tanguy (45)

Tanguy

Op zijn zestiende dronk Tanguy zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen naar meer. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik gestaag toen en werd het stilaan problematisch. Een kwarteeuw lang al is Tanguy verslaafd aan alcohol, en dat moet voor hem stoppen. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven en heeft zich ingeschreven voor Vandaag over een jaar om zichzelf extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.

“Vandaag over een jaar wil ik een nieuw hart hebben” - Koen (45)

Koen

Koen heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant nadat een hartafwijking was vastgesteld. Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan. Een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen. Een operatie waar Koen naar uitkijkt, weliswaar met een bang hartje.

Vandaag over een jaar: vanaf 12 december elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

geschreven op 03 december 2019
VRTNU VRTNU VRTNU