Spring naar inhoud

Vaarwel, dokter Ann

Dokter Ann heeft de deur voorgoed achter zich dichtgetrokken. Na het drama met Xander en Tania en de waarheid over haar vader, kan Ann niet langer blijven.

"Ik wil geen vergiffenis. Ik moet hiermee leren leven."

Ann De Decker
Ann De Decker
<
Nieuwe start in Kaapverdië

Nu de waarheid aan het licht is gekomen over haar vader, is de situatie voor dokter Ann onhoudbaar. Ze worstelt omdat het ideaalbeeld dat ze van haar vader had, aan diggelen viel nu is uitgekomen dat hij Tania heeft verkracht 30 jaar geleden en ook de vader is van Tania's zoon, Xander. Haar relatie met Tania overleeft de spanningen niet.

En tijdens een schermutseling met Xander slaagt ze, om Tania te beschermen, Xander dood neer. Dat alles zorgt ervoor dat dokter Ann opnieuw wil beginnen, ruimte nodig heeft, weg van hier. Een nieuwe start in Kaapverdië lijkt haar wel wat.

2913 x DOKTER ANN

Actrice Monika Van Lierde heeft afscheid genomen van Thuis. Ze vertolkte al sinds de start van Thuis de rol van dokter Ann De Decker, een iconisch personage. Ze speelde mee in maar liefst 2913 afleveringen.

Maar nu is voor Monika de tijd gekomen voor een nieuwe uitdaging. Het gemis is absoluut wederzijds:

"Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen, dat is niet evident. Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar anderzijds weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders. De laatste opnamedag was wel heftig: intens en vol liefde. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van Thuis en de collega's."

"Mijn eerste repetitie kan ik me niet zo meer voor de geest halen, maar wél de eerste fotosessie. Dat waren zwart-wit portretten van de originele, eerste acht acteurs. Het was een onwezenlijk gevoel om daarbij te zitten."

RUGZAKJE VAN HET LEVEN

"Doorheen de jaren is Ann zichzelf gebleven, vind ik. Ze is natuurlijk ouder geworden: in haar kern is ze dezelfde vrouw als vroeger, maar met een rugzakje van haar leven. Voor mezelf voelt het prettig aan dat ik lang met dezelfde mensen kon werken bij Thuis. Dat geeft een warm gevoel van veiligheid en dat zorgt voor spelvrijheid als acteur. Zo kon ik, Monika, veel vrijer de niet zo vrije Ann spelen."

"Wat me altijd zal bijblijven van op de set is het moment waarop Ann voelt dat ze op vrouwen valt. Dat vond ik heel interessant, die emotionele omkering. Ook de wrede speech van Ann op het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith vond ik heerlijk om te spelen. Dat moment blijft me zeker bij. Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid … En het vele gelach, gezwans en getetter tussen de opnames door. Samen met collega’s gewoon even zeveren en plezier maken, dat maakt dat je je job leuk blijft vinden en zorgt voor voeding."

geschreven op 22 oktober 2020
VRTNU VRTNU VRTNU