Spring naar inhoud

Stan Van Damme

Stan Van Damme is een jaar jonger dan zijn zus Emma. Hij is veel gevoeliger dan Emma, maar zal niet zo snel over zijn gevoelens praten. Stan klampt zich vast aan zijn moeder Judith en verwijt zijn vader de breuk. Hij kan zich ook heel erg ergeren aan de chaotische levensstijl van zijn moeder. De dood van zijn vader grijpt hem heel erg aan.

Stan heeft een stiekeme crush op Jana, hij begint persoonlijke zaken van Jana te stelen en laat anonieme kaartjes achter voor haar. Voor Stan is dit een onschuldige verliefdheid, maar Jana krijgt schrik en schakelt de politie in. Tom ontdekt het geheim van Stan, maar belooft te zwijgen tegen zijn moeder, Judith.

Wanneer het proces tegen Danny start, de ontvoerder van zijn zus Emma, probeert Stan een mes binnen te smokkelen in de rechtszaal. Hij wordt tegengehouden aan de ingang. Iedereen begrijpt dat Stan dit deed om Emma te beschermen.

Stan kan het goed vinden met Tom, de nieuwe vriend van zijn moeder Judith die later ook met hem in het huwelijksbootje treedt. Al snel loopt dit huwelijk stuk door het overspel van Tom. Natuurlijk heeft Stan het moeilijk met de hele situatie maar blijft toch benadering zoeken bij Tom, die altijd een vaderfiguur voor hem is geweest. Gelukkig kan hij altijd afleiding vinden bij Joren door samen wat te gamen.

De relatie tussen Stan en Judith is een hobbelig pad. Stan steekt de schuld bij Judith voor de breuk tussen Tom en haar. Hij spijbelt op school, liegt vaak en alles lijkt tot een hoogtepunt te komen wanneer hij Leo een duw geeft en Britney aanrijdt met de brommer. Resultaat: Stan moet naar een instelling voor drie maanden.

Joren en hij worden closer wanneer hij terug is van de instelling. De twee gaan vaak samen gamen en zwemmen. Wanneer Judith iets begint met Jacques, de zwemcoach, beweert Stan dat Jacques hem heeft aangerand. De waarheid komt gauw uit dat Stan hierover heeft gelogen én hij heeft zijn moeder aangevallen. Hij gaat terug naar de instelling en hij krijgt een diagnose: borderline persoonlijkheidsstoornis.

Ondertussen bloeit er een romance tussen Joren en Stan. De twee kussen elkaar een aantal keer, maar geven nooit toe aan hun gevoelens. Wanneer Stan bevriend geraakt met Boris, gaat hij het slechte pad op. Hij sleurt Joren hierin mee en is vaak zat en agressief. Het roekeloze gedrag van Stan en Boris leidt uiteindelijk tot de dood van Bill, die Joren wilde redden wanneer de jongens aan sporenlopen deden.

Stan doet zijn best op het rechte pad te blijven hierna. Maar dit blijkt niet gemakkelijk. Hij stopt met school en vindt nergens werk waar hij mag blijven. De relatie met zijn mama en zus is niet zoals vroeger...

Stan vindt uiteindelijk zijn redding in het leger. De structuur en discipline brengen hem weer op het rechte pad. Stilletjes aan vindt hij zelfs het vertrouwen van Emma en Judith terug. Het lijkt er zelfs eventjes op dat hij zijn grote liefde Joren terug kan winnen maar die kan de dood van zijn vader niet vergeten. Stan neemt afscheid van zijn familie en vertrekt op missie naar Mali.

Meer Stan...

Joren laat Stan zitten

Thuis
We zagen Joren en Stan opnieuw dichter naar mekaar toegroeien, maar Joren beseft dat het niet zal lukken: hij kan Stan niet vergeven voor de dood van zijn papa.

Joren veroorzaakt ongeval: Stan smakt tegen de grond

Thuis
Leren parkeren is niet simpel, maar Joren doet het goed... tot hij zijn deur opentrekt zonder te kijken net wanneer Stan voorbijfietst.

"Ik mag op missie naar Mali"

Thuis
Emma vindt het vreemd dat Stan voor langere tijd terug thuis mag blijven want dat is niet de gewoonte in zijn kazerne. Al snel komt de aap uit de mouw.

Zo hielpen de 'legercollega's' van Stan bij de brandopnames

Thuis
Een leuk wist-je-datje van achter de schermen: om de meubels van Frank en Simonne af te branden, kregen we hulp van de brandweer van Defensie.

"Voorlopig moet Stan hier niks van weten"

Thuis
Emma wil haar laatste nieuwtje liever achterhouden voor Stan. Kan ze rekenen op de steun van Judith om te zwijgen tegen Stan?

Heeft Stan Joren vermoord?

Thuis
Met het nieuwe seizoen voor de deur, beantwoorden de Thuis-acteurs voor een laatste keer al jullie vragen over het einde van seizoen 25. Ready? Let's go!

Uitgeklaard, het verhaal van Stan, Emma en Judith

Thuis
Wordt het gezin van Judith eindelijk weer herenigd? Ontdek alles over de avonturen van Stan, Emma en Judith in het achtste THUISboek 'Uitgeklaard'.

Lees een hoofdstuk uit het THUISboek Uitgeklaard

Thuis
Het achtste Thuisboek 'Uitgeklaard' vertelt het verhaal van Emma, Stan en Judith. Ontdek hier een fragment uit het 12de hoofdstuk.

Lees 2 hoofdstukken uit 'Ontspoord'

Thuis
Het zevende THUISboek is uit: 'Ontspoord'. Ontdek twee volledige hoofdstukken van het verhaal over Joren en Stan.
geschreven op 17 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU