Spring naar inhoud

Stan Van Damme

Stan Van Damme is een jaar jonger dan zijn zus Emma. Hij is veel gevoeliger dan Emma, maar zal niet zo snel over zijn gevoelens praten. Stan klampt zich vast aan zijn moeder Judith en verwijt zijn vader de breuk. Hij kan zich ook heel erg ergeren aan de chaotische levensstijl van zijn moeder. De dood van zijn vader grijpt hem heel erg aan.

Stan heeft een stiekeme crush op Jana, hij begint persoonlijke zaken van Jana te stelen en laat anonieme kaartjes achter voor haar. Voor Stan is dit een onschuldige verliefdheid, maar Jana krijgt schrik en schakelt de politie in. Tom ontdekt het geheim van Stan, maar belooft te zwijgen tegen zijn moeder, Judith.

Wanneer het proces tegen Danny start, de ontvoerder van zijn zus Emma, probeert Stan een mes binnen te smokkelen in de rechtszaal. Hij wordt tegengehouden aan de ingang. Iedereen begrijpt dat Stan dit deed om Emma te beschermen.

Stan kan het goed vinden met Tom, de nieuwe vriend van zijn moeder Judith die later ook met hem in het huwelijksbootje treedt. Al snel loopt dit huwelijk stuk door het overspel van Tom. Natuurlijk heeft Stan het moeilijk met de hele situatie maar blijft toch benadering zoeken bij Tom, die altijd een vaderfiguur voor hem is geweest. Gelukkig kan hij altijd afleiding vinden bij Joren door samen wat te gamen.

De relatie tussen Stan en Judith is een hobbelig pad. Stan steekt de schuld bij Judith voor de breuk tussen Tom en haar. Hij spijbelt op school, liegt vaak en alles lijkt tot een hoogtepunt te komen wanneer hij Leo een duw geeft en Britney aanrijdt met de brommer. Resultaat: Stan moet naar een instelling voor drie maanden.

Joren en hij worden closer wanneer hij terug is van de instelling. De twee gaan vaak samen gamen en zwemmen. Wanneer Judith iets begint met Jacques, de zwemcoach, beweert Stan dat Jacques hem heeft aangerand. De waarheid komt gauw uit dat Stan hierover heeft gelogen én hij heeft zijn moeder aangevallen. Hij gaat terug naar de instelling en hij krijgt een diagnose: borderline persoonlijkheidsstoornis.

Ondertussen bloeit er een romance tussen Joren en Stan. De twee kussen elkaar een aantal keer, maar geven nooit toe aan hun gevoelens. Wanneer Stan bevriend geraakt met Boris, gaat hij het slechte pad op. Hij sleurt Joren hierin mee en is vaak zat en agressief. Het roekeloze gedrag van Stan en Boris leidt uiteindelijk tot de dood van Bill, die Joren wilde redden wanneer de jongens aan sporenlopen deden.

Stan doet zijn best op het rechte pad te blijven hierna. Maar dit blijkt niet gemakkelijk. Hij stopt met school en vindt nergens werk waar hij mag blijven. De relatie met zijn mama en zus is niet zoals vroeger...

Meer Stan...

De 9 meest onvergetelijke kussen van 2019

Thuis
Wie heeft met wie gezoend in 2019? Een overzicht!

NU TE KOOP: 'Uitgeklaard', het verhaal van Stan, Emma en Judith

Thuis
Wordt het gezin van Judith eindelijk weer herenigd? Ontdek alles over de avonturen van Stan, Emma en Judith in het achtste THUISboek 'Uitgeklaard'.

PREVIEW: lees nu al een hoofdstuk uit het nieuwe THUISboek

Thuis
Vanaf 7 december ligt het nieuwe THUISboek 'Uitgeklaard' in de winkel. Ontdek nu al een volledig hoofdstuk van het verhaal van Emma, Stan en Judith.

Wow! Dit had Judith nooit verwacht van Stan

Thuis
Met een bang hartje durft Judith het uiteindelijk toch aan om Stan dé vraag te stellen: wil hij met haar mee naar Bologna om Emma te bezoeken?

Stan en Robin: de eerste toenadering?

Thuis
Stan en Robin gaan voortaan als broers door het leven. Het ziet ernaar uit dat het tot een eerste toenadering komt tussen de twee. Zal het klikken?

Robin komt aan in België: welkom thuis!

Thuis
Zoals afgesproken reist Robin met Tom mee naar België. Ze worden thuis opgewacht door 'grote broer' Stan.

Jesse en Stan vinden elkaar

Thuis
De vriendschap van Stan en Jesse werkt ook buiten de muren van de psychiatrie. Vindt Stan de liefde bij Jesse? Of blijft het bij een kus?

Stan zwijgt niet langer: "Het was Jacques"

Thuis
Hoewel Stan wekenlang zijn mond heeft gehouden over het incident in het zwembad, lijkt hij niet langer te kunnen zwijgen. Wat zal Daan doen met deze info?

Stan verliest alle beheersing

Thuis
Thilly wil Stan aan een job helpen, maar hij is haar liever kwijt dan rijk. Wat weet Thilly er nu van? Ze is een "even grote burgertrut als iedereen..."

"Maak dat ge hier weg zijt, en rap!"

Thuis
Stan is nog maar één dag uit ziekteverlof en het botst alweer met Waldek. Marianne is er ook en kan het niet laten om zich te moeien...
geschreven op 17 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU