Spring naar inhoud

Spoorlopen van Joren en co eindigt in groot drama

Joren, Stan en Boris spijbelen. Wanneer Frank en Bill hen eindelijk vinden, gebeurt het onmogelijke...

Nadat Tim een telefoontje van school krijgt dat Joren er niet is, gaan Frank en Bill op zoek naar de jongens. Het wordt een hopeloze en lange zoektocht, maar uiteindelijk zien ze Joren, Stan en Boris stevig bezopen zitten naast de overweg. Vol ontzetting spurt Bill naar zijn zoon – en hoort het belsignaal van de aanstormende trein niet…

Terwijl de slagboom naar omlaag gaat, snellen Stan en Boris nog over de sporen om Bill af te schudden. Joren twijfelt. Bill roept zijn zoon toe: "Niet doen!", maar Joren loopt toch, wankelend van de drank, onder de slagboom door richting de sporen. Helaas verliest hij zijn evenwicht en hij valt op de sporen neer. Bill spurt naar hem toe door de gesloten slagboom, de razende trein nadert… De toeter van de trein klinkt lang en hard.

Overleven Bill en Joren de aanstormende trein?

Voor deze scènes werkten we bijzonder nauw samen met Infrabel. De intense opnames lieten een diepe indruk na op de cast. Zo stond Pol Goossen (Frank) enorm dichtbij een voorbijrazende trein:

"Dit was een van de spectaculairste en spannendste Thuis-opnames die ik de voorbije 23 jaar meegemaakt heb. De trein die met een rotvaart voorbij me reed, was wel beangstigend. Die kracht, dat lawaai, dat niets ontziende..."

Pol Goossen
Pol Goossen
<

Ook Lennart Lemmens (Stan) vond het draaien op een treinspoor een bijzondere ervaring:

"Ik ben iemand die liever vier keer rondkijkt voor ik de weg of een treinspoor oversteek. De opnames vond ik dus heel spannend: we moesten gewoon de spoorsignalen negeren en doorgaan. Heel eng. Ik heb me na de opname van de scène snel uit de voeten gemaakt."

Lennart Lemmens
Lennart Lemmens
<

"De opnames waren heel goed voorbereid. Het is niet makkelijk om geloofwaardige beelden te maken met een echt treinstel dat met hoge snelheid moet voorbij razen. Ik vind het waardevol dat dit thema in Thuis aan bod komt. Of het zoden aan de dijk zal brengen om mensen te doen inzien dat ze zich beter niet gedragen als ‘kiekens-zonder-kop’, is niet met zekerheid te voorspellen. Bepaalde gedragingen van de mensheid zijn nu eenmaal moeilijk uit te roeien. Andere dieren voelen gevaar zonder uitzondering instinctief aan, het dier ‘mens’ is blijkbaar nog niet zo ver."

Pol Goossen
Pol Goossen
<

Mathieu, die Joren speelt, moest echt op de sporen vallen. Hoe beleefde hij de opnames?

"Het waren in het algemeen zware, maar leuke dagen. Ik ben heel blij dat ik erbij kon zijn op de set, het was indrukwekkend. In een bepaalde scène val ik op de sporen. Die 'stunt' mocht ik zelf doen. Maar zo even vallen op de sporen en daar blijven liggen terwijl de naam van je personage wordt geroepen door zijn vader... angstaanjagend. Wat mij heel erg is bijgebleven is dat kil koud ijzer van de sporen, waar ik met de zijkant van mijn hoofd op lag"

Mathieu Carpentier
Mathieu Carpentier
<

Günther Samson (Bill) groeide op tussen de treinen:

"Mijn vader was treinmachinist en soms mocht ik mee op de locomotief. Aan treinen heb ik dus vooral fijne herinneringen. Wel eng om te filmen was de scène waarin mijn personage Bill zijn zoon van de sporen probeert te krijgen. Doordat ik in mijn jeugd zo vaak bij treinen was, wist ik van kleins af aan al: 'pas op, je mag niet op de sporen lopen!' Ik voelde me dus niet op mijn gemak."

Günther Samson
Günther Samson
<

Wat hopen de acteurs dat de verhaallijn in Thuis kan bereiken?

"Ik kan me voorstellen dat mensen het gevaar van spoorlopen onderschatten. De slagbomen gaan een tijdje voor de trein langsrijdt, al naar beneden. Mensen denken dan dat ze nog voldoende tijd hebben. Maar een ongeluk is zo ontzettend snel gebeurd! Daarom vind ik het goed dat dit thema in Thuis wordt gebracht. Hopelijk denken de kijkers hierna twee keer na voor ze zomaar een spoorweg oversteken."

Lennart Lemmens
Lennart Lemmens
<

"Lang geleden heb ik zelf op de sporen gelopen voor een foto. Ik bracht me voor zoiets stoms in levensgevaar. Belachelijk natuurlijk! Ik heb toen het gevaar onderschat, net als zovele mensen. Het is het echt niet waard. Ik denk dat deze scènes in Thuis iedereen zullen bijblijven en hoop dat ze Vlaanderen wakker schudden."

Mathieu Carpentier
Mathieu Carpentier
<

"Mensen beseffen niet hoe gevaarlijk het is om zomaar de sporen over te steken. We leven in een tijd waarin gezag steeds minder impact heeft, en ook zo'n imposante trein maakt tegenwoordig minder indruk, denk ik. Een vriend van onze familie heeft het vroeger meegemaakt: hij was treinbestuurder en er liep onverwachts iemand over de sporen... Hij is toen gestopt met zijn job, het was heel zwaar om te dragen. Het feit dat ik me dat verhaal nog herinner uit mijn jeugd, betekent dat het ook op mij een grote impact heeft gehad. Ik kan het alleen maar toejuichen dat dit thema in Thuis zit. Als we er als fictieteam voor kunnen zorgen dat hier sensibilisering rond is, ben ik heel fier op mijn vak en op wat we kunnen doen."

Günther Samson
Günther Samson
<

Gevaar rond spoorlopen onder de aandacht brengen

Infrabel zorgde ervoor dat de opnames op de sporen en met de trein in een veilige omgeving konden gebeuren: de opnames vonden plaats in Jemeppe-sur-Sambre op sporen die door Infrabel speciaal ter beschikking werden gesteld.

Infrabel zelf is enorm tevreden dat het gevaar rond spoorlopen op deze manier aandacht krijgt. Om jongeren nog beter met hun boodschap te bereiken, werken ze voor hun voorlichting rond spoorlopen vanaf nu met deze scènes uit Thuis. Ook voor 'The floor', een virtual reality-installatie van Infrabel die jongeren een levensechte ervaring rond spoorlopen biedt, zal gebruik worden gemaakt van de scènes uit Thuis.

Dé vraag blijft natuurlijk of Joren en Bill deze bijzonder dramatische gebeurtenissen overleven...

geschreven op 19 juni 2019
VRTNU VRTNU VRTNU