Spring naar inhoud

Seizoen 22

Een 'klein' overzicht van wat er is gebeurd in seizoen 22 ... Ready? Let's go!

DOKTERSHUIS

Judith redt het leven van Marianne en Tom; William gaat de gevangenis in en neemt het geld van Marianne met zich mee. Marianne is genoodzaakt om in te trekken bij Tom en Judith en wil daar na een tijdje ook niet meer weg omdat ze zoveel liefde krijgt van iedereen in huis. Toch wil Marianne koste wat het kost haar geld terug en ze zet een heel plan op met Rosa om William erin te luizen; het werkt. Ze krijgt haar geld en gebruikt het direct om Sandrine af te kopen van Mayra. Deze houdt zich echter niet aan de afspraak en dat laat Marianne niet zomaar passeren.

Een lichtpunt voor Marianne tijdens deze moeilijke tijd is Leo, maar die ‘relatie’ is met een liefdesverklaring, verschillende etentjes, heel wat discussies en valsspelen nogal speciaal te noemen.

Ann en Mayra zijn enorm tevreden over hun babysit Jessica tot er gevoelens bij komen kijken. Jessica krijgt gevoelens voor Ann, die haar vriendelijk afwijst, en Mayra krijgt gevoelens voor Jessica die uitmonden in een aanranding van Jessica. Mayra verdraait de feiten tegenover Ann en duidt Jessica aan als de schuldige. Ann gelooft haar tot een filmpje haar de waarheid verteld. Ann breekt met Mayra en er ontstaat een gevecht om Sandrine. De rechter beslist uiteindelijk dat Ann in de loft mag blijven en dat Mayra en Ann co-ouderschap krijgen. Ann legt zich neer bij de uitspraak en probeert haar leven te herpakken. In de Frens loopt ze Jessica opnieuw tegen het lijf en er spelen terug gevoelens op met als gevolg dat ze in bed belanden.

Ruben, psychiater en een schoolvriend van Ann, is op zoek naar een nieuwe praktijkruimte en Tom en Judith bieden hem maar al te graag een ruimte aan. Ruben is een luisterend oor voor de hele familie. Naast zijn consultaties schrijft hij ook boeken, wat er voor zal zorgen dat hij een jobaanbieding in Amerika krijgt. Nadat hij zijn grote liefde, Chiara, terugvindt, vertrekken ze samen en moet Ann alweer afscheid van hem nemen.

De samenwerking tussen Tom, Karin en Peter verloopt steeds stroever en Peter beslist uiteindelijk om ermee te stoppen. Hij verkoopt zijn aandelen aan Tom, wat in het verkeerde keelgat schiet bij Karin. Ze neemt wraak door de verdediging van Eddy op zich te nemen. Dit zorgt voor een complete vriendschapsbreuk tussen Peter en Tom.

Maar dankzij Karin krijgt het kantoor wel een nieuwe boost en dat wakkert hun enthousiasme aan, niet alleen voor de zaken maar ook voor elkaar. Tom laat zich inpakken door Karin en duikt er een paar keer mee de koffer in, zeker na ruzies met Judith. Judith reageert zich op haar beurt dan weer af door te gaan lopen en daar botst ze op Toon. Het klikt nog altijd tussen hen maar Toon gaat zijn boekje te buiten als hij Judith aanrandt. Als deze aanranding, in de bewoordingen van een ‘affaire’, dan nog aan de oren van Tom komt, is hij razend. Als wraak laat hij zich helemaal gaan met Karin tot hij betrapt wordt door Ann. Hij vraagt Ann om te zwijgen omdat hij Judith niet wil verliezen en bewijst haar zijn liefde met een huwelijksaanzoek waarop Judith aarzelend ‘ja’ antwoordt. Ze besluiten het feest in de tuin te houden, mits er eerst een renovatie van de gevel gedaan wordt.

Karin kent ook de nodige privéproblemen als haar zoon, Kobe, opeens opduikt met het nieuws dat haar moeder stervende is en haar nog een laatste keer wil zien. Karin kan het echter niet opbrengen en probeert haar gevoelens, die ze zolang heeft onderdrukt, niet de bovenhand te laten halen. Dat lukt haar niet en ze zoekt Ruben op, maar hij kan haar niet helpen omdat ze zichzelf in de weg staat. Karin besluit dan toch Kobe op te zoeken om daar een koude douche te krijgen. Ze concentreert zich terug op haar werk tot haar grote liefde, Steven, na 24 jaar terug voor haar neus staat. Al snel wordt duidelijk dat er nog steeds sterke gevoelens zijn van beide kanten en ze beginnen een relatie. Maar wanneer uitkomt dat Kobe de zoon van Steven is, loopt Steven kwaad weg en blijft Karin in puin achter.

Emma en Stan hebben heel wat te verwerken, maar ze komen erdoor dankzij de groeiende band met Marianne. Stan en Renée lijken helemaal voor elkaar te kiezen, maar wanneer Seppe opduikt, verliest Stan haar aan hem. Ook Emma is haar vriendin kwijt, want ze komt niet langer voetballen en ook Emma wil stoppen met de voetbal als ze erachter komt wat Arne, haar nieuwe coach, allemaal gedaan heeft. Ze ziet gelukkig op tijd in dat Arne niet de slechterik is die Danny was en ze geeft hem nog een kans.

WITHOEVE

Peter en Femke zijn officieel getrouwd en Femke is opnieuw zwanger. Dat het een zware emotionele zwangerschap zal worden door hun verleden met kleine Lucas staat vast, maar ook het proces van Eddy hangt hen boven het hoofd en dat valt Femke zo zwaar dat hun tweede kindje twee maanden te vroeg geboren wordt. Kleine Vic is een vechter en komt erdoor. Femke en Peter spenderen veel tijd met hem en laten de dagelijkse leiding in handen van Kaat en ook Kobe vervoegt het team als nieuwe chef-kok, nadat Julia verdween.

Alles lijkt zich te stabiliseren, op een aantal problemen tussen het personeel na, maar dan volgt het bericht dat Eddy vervroegd vrijkomt. Het is een zware domper. Toch proberen Femke en Peter hun mannetje te staan.

Kobe vindt snel zijn draai in de Withoeve, en ziet in Peter een vaderfiguur dat hij altijd gemist heeft. Hoewel hij in eerste instantie verzwijgt dat hij familie is van Karin, komt het al snel uit. Kobe vertelt Peter wat er gebeurd is vroeger en laat het net dat zijn dat de band met Peter nog meer versterkt want ze staan aan dezelfde kant. Kobe geniet van het leven en vindt zelfs liefde bij Kaat. Alsof dat niet genoeg is, maakt hij kennis met Steven Lambrechts, een CEO met wie het goed klikt. En daar is een reden voor: Steven is zijn vader maar daar hadden ze allebei geen weet van; de enige die het wist, was Karin.

Nancy heeft het aanvankelijk niet gemakkelijk om Eddy volledig los te laten maar als ze eerlijk is met zichzelf dan beseft ze dat ze moet kiezen; ze kiest voor haar familie. Toch wil ze Britney haar vader niet afnemen en zij mag Eddy blijven bezoeken; daar zijn ook Femke en Peter het over eens. Zo komt Eddy te weten dat Nancy een nieuwe vriend heeft, Dieter. Hij probeert zich stoer te houden met het gedacht dat Nancy, eenmaal hij terug vrij is, weer voor hem zal kiezen en dat laat hij ook Dieter verstaan.

Britney is eveneens niet opgezet met de aanwezigheid van Dieter en ze loopt zelfs weg van huis om dat duidelijk te maken. Gelukkig vindt Dieter haar terug en worden op die manier de plooien tussen hen gladgestreken. Dieter trek in bij Nancy en voelt zich zo goed dat hij haar ten huwelijk vraagt. Hij krijgt niet de reactie die hij had verwacht.

Eddy wacht in de gevangenis op zijn proces en krijgt niemand minder dan Karin Baert als advocaat. Wat Eddy niet weet, is dat de drijfveer van Karin wraak is, haar wraak op Peter. Eens Eddy dit weet, ontslaat hij haar. Eddy aanvaardt zijn 5 jaar gevangenisstraf maar is vastberaden om vervroegd vrij te komen wegens goed gedrag. Hij wil zijn familie terug. Het lukt hem om vrij te komen en hij kan op de steun van Frank rekenen. Die sleurt hem jammer genoeg niet veel later opnieuw mee in de miserie. Helaas heeft Eddy teveel schrik om Britney te verliezen en gaat hij Frank aangeven bij de politie.

HUIS LOWIE EN CO

Arne beseft net op tijd dat hij verkeerd bezig is met Olivia en verkracht haar niet. Maar zijn schuldgevoelens groeien, en hoe meer toenadering zij zoekt, hoe meer Arne haar afduwt. Arne beseft dat hij hulp nodig heeft en dankzij therapiesessies bij Ruben komt hij erachter dat hij de dood van zijn zus, Frederike, nog niet heeft verwerkt. Frederike lijkt enorm hard op Olivia en zo kent Arne de reden van zijn gedrag. Wanneer Arne eindelijk klaar is om alles aan Olivia te vertellen, met steun van Ruben, is Jana hem voor. Jana werkte sinds kort bij Ruben en komt achter het geheim van Arne. Ze stapt naar Olivia en vertelt haar alles en zet Arne op die manier aan tot zelfmoord die hij gelukkig overleeft. Jana beseft dat ze te ver is gegaan en vertrekt; Arne en Olivia proberen terug een band op te bouwen na veel praten met elkaar maar Arne gaat er even tussenuit, naar zijn ouders in Zwitserland. Als hij terugkeert, proberen ze hun relatie nog een kans te geven en dat eindigt in een zwangerschapstest voor Olivia.

Lowie keert na 6 maanden Valencia terug naar huis, en hij is niet alleen. Chiara is hem gevolgd en ze probeert opnieuw een relatie aan te gaan met Lowie. Ze beseft echter niet veel later dat haar grote liefde Ruben is en ze kiest voor hem. Lowie is blij om terug thuis te zijn maar tegelijk wordt hij geconfronteerd met het feit dat het leven ook voortgegaan is voor Olivia; ze heeft een relatie met Arne. Lowie blijft er niet bij stilstaan en concentreert zich op zijn vader, maar wanneer die in de problemen komt, geeft Lowie zichzelf de schuld en wordt de last op zijn schouders zwaar. Gelukkig is Bob er om hem te steunen.

De relatie tussen Bob en Jana krijgt een serieuze deuk na de dood van de moeder van Bob. Bob bloeit helemaal open, maakt nieuwe vrienden en is druk bezig met zijn doctoraat. Hij spendeert minder tijd met Jana. Als Jana hem uiteindelijk vraagt waarom hij nog samen een koppel vormt met haar, zet hij alles op een rijtje; conclusie: hij beëindigt hun relatie. Jana zoekt troost en warmte bij Toon; maar die wil vrienden zijn. Ze verliest haar beste vriendin Olivia aan Tamara en Jana vertrekt naar Amerika, om nooit meer terug te keren. Bob blijft niet treuren en begint met Tamara aan een experiment. Dat groeit uit tot liefde, waarbij Rupsje en Vlindertje elkaar helemaal gevonden hebben. Ze steunen elkaar ten volle en dat uit zich in geslaagde examens voor Tamara die zich schoonheidsspecialiste mag noemen en een geslaagde verdediging van zijn doctoraat.

Paulien krijgt de kans om foto’s te maken voor een publicatie van een boek van Ruben; het wordt een succes ondanks het feit dat de samenwerking niet altijd vlot verliep. Als haar moeder plots verdwijnt, heeft Paulien het moeilijk en gaat het de verkeerde kant uit met haar. Ze besluit een tijdje naar Hong Kong te gaan en dat doet haar deugd. Adil steunt haar in alles en als ze terugkomt is ze sterker dan ooit. Tot Julia plots voor haar neus staat; Paulien is in shock. Julia lijkt niet te beseffen wat ze gedaan heeft en Paulien laat haar gedwongen opnemen. Dat was een goede keuze, want Julia komt er stilaan terug door. Ze bezoekt Paulien regelmatig en begint terug voor haar te zorgen als een moeder. Ze kookt, doet de was en de plas en bakt koekjes. Maar schijn bedriegt: Julia heeft een plan.

BOMANSEN

Frank beseft dat als hij Simonne terug wil winnen, hij bij Kaat moet beginnen en dat doet hij ook. Simonne wil echter scheiden want ze heeft gevoelens voor Waldek wat ze wel nog even verzwijgt. Frank zit in zak en as. Gelukkig krijgt hij steun van Yvette en zij zorgt ervoor dat de affaire tussen Waldek en Simonne stopt en dat Frank zich herpakt, al laat ze daar zelf het leven bij. Na een hartaanval is haar hart zodanig slecht geworden dat het niet meer kan genezen en ze sterft vredig, met heel haar familie rond haar. Na haar dood groeien Frank en Simonne terug dichter naar elkaar toe tot Julia haar moeit en Frank alles vertelt over de affaire tussen Waldek en Simonne. Frank heeft het moeilijk maar hij kan het Simonne vergeven en met Waldek in de gevangenis, ligt de weg tot verzoening helemaal open. Toch valt het Frank zwaar om opnieuw geconfronteerd te worden met Waldek, na zijn vrijlating, op het werk, waardoor er heel wat spanningen ontstaan en dat leidt uiteindelijk tot het ontslag van Frank. Maar Simonne heeft deze keer wel gekozen voor Frank en steunt hem in alles.

Kaat ziet haar ouders uit elkaar vallen en krijgt het zwaar als Frank naar haar uithaalt. Door de dood van Yvette lijkt het allemaal te draaien tot grote vreugde van Kaat. Ze gaat even naar Amerika, na een telefoon van Cody, en als ze terugkeert, wonen haar ouders opnieuw onder hetzelfde dak. Ook haar eigen liefdesleven fleurt op als Toon eindelijk toegeeft aan zijn gevoelens voor haar. Dat geluk is van korte duur want niet veel later verdwijnt Toon met de noorderzon. Kaat zit in zak en as en pas wanneer ze Kobe beter leert kennen, kan ze stilaan Toon vergeten.

Na haar kus met Waldek versterken Simonne’s gevoelens voor hem zodanig dat ze een affaire beginnen die Waldek beëindigt als Yvette er hem op aanspreekt. Dat doet hij met een laatste kus die Julia per ongeluk ziet en direct zint ze op wraak. Van het ene moment op het andere verdwijnt ze en leidt ze de politie naar Waldek, haar zogezegde moordenaar. Waldek wordt maanden vastgehouden tot Julia terug opduikt. Waldek probeert zijn leven terug op te nemen, gaat opnieuw werken bij de Kabouters en zoekt zelf Simonne op. Deze laatste maakt hem duidelijk dat ze voor Frank gekozen heeft. Waldek geeft zijn gevoelens voor Simonne een plaats maar als Frank ontslagen wordt door Waldek, zoekt Simonne hem op. Waldek reageert iets te hevig waardoor hij Simonne blauwe plekken bezorgd en dat is voor Frank een brug te ver en hij gaat Waldek te lijf. Die laatste dient klacht in en verdwijnt. De politie denkt dat Frank er iets mee te maken heeft en staan voor zijn deur, maar Frank is weg.

VERBEECK

Rosa voelt zich eenzaam nu Peggy vertrokken is, maar tegelijk weet ze dat ze zich moet herpakken en dat doet ze. Samen met Marianne zet ze een plan op om haar geld van William terug te krijgen en dat lukt. Ze bezoekt niet enkel William in de gevangenis, ook Waldek kan op haar steun rekenen. Als hij terug vrijkomt, mag hij zelfs bij haar intrekken en als snel komen er opnieuw gevoelens bij Rosa naar boven. Na een kus besluiten ze hun band toch vriendschappelijk te houden, hoewel het niet gemakkelijk is voor Rosa. Ze zet er pas echt een punt achter als Waldek haar opbiecht dat hij en Mayra met elkaar geslapen hebben en dat ze zwanger is van hem. Na enige twijfel langs de kant van Mayra, besluiten ze toch voor het kind te gaan. Rosa valt opnieuw alleen maar kan gelukkig op de steun rekenen van Angèle. Mayra trekt bij Waldek in, nadat ze door Ann uit de loft is gezet, zodat ze samen voor het kind kunnen zorgen, zonder dat er gevoelens aan te pas komen. Maar dan verdwijnt Waldek op een mysterieuze manier.

Rosa moet ook afscheid nemen van Jenny, die overlijdt aan een hartaanval als ze naar huis wil komen. Ze wordt begraven in Marokko, wat voor heel wat discussie heeft gezorgd tussen Rosa, Leo en Bianca. Niet veel later komt er ook goed nieuws vanuit Marokko: Bianca is bevallen van een meisje, Jenny. Leo en Rosa geven hun verdriet een plaats en Leo herpakt zich. Hij beslist om te gaan dansen en ziet in Marianne zijn ideale danspartner en meer. Hij biecht zijn gevoelens op waarna Marianne hem uitlacht. Leo beseft dat het verkeerd was en ze leggen zich neer bij het feit dat ze vrienden zijn die wekelijks gaan dansen samen.

Ook Luc voelt zich ook eenzaam sinds Lowie vertrok naar Valencia en zowel Rosa als Luc vinden veel steun bij elkaar. Voor Luc misschien wel iets teveel, want hij maakt avances naar Rosa toe. Rosa houdt de boot tot tweemaal toe af en maakt hem duidelijk dat ze vrienden zijn. Luc is triest en mist iets in zijn leven, namelijk affectie en seks. Bob helpt Luc hierbij en zorgt voor een escortedame, Marieke. Luc begint zich opnieuw goed te voelen in zijn vel tot Julia terug in zijn leven opduikt. Ze terroriseert hem door zijn hand en benen te verbranden en ze wil hem kapot maken, met zelfgebakken giftige koekjes.

RENZO-CHARITÉ

Charité en Renzo vinden elkaar en besluiten voor elkaar te gaan als plots de ex-man van Charité, Adam, voor de deur staat. Hij is niet overleden, maar heeft een andere identiteit aangenomen om te ontsnappen aan de oorlog in Mali. Charité vindt het haar plicht om haar huwelijk nog een kans te geven, ook voor haar zoon Joseph. Renzo is teleurgesteld maar begrijpt haar beslissing.

Toch zal snel duidelijk worden dat Charité en Adam niet meer bij elkaar passen. Adam krijgt een uitzettingsbevel voorgeschoteld en besluit om te vertrekken. Charité voelt zich schuldig, maar beseft dat het de juiste keuze was, want haar hart ligt bij Renzo. Ze gaan samenwonen in de Withoeve en Charité heeft de beslissing genomen om haar studies verpleegkunde terug op te nemen.

KABOUTERS

De Kabouters hebben veel werk maar met het personeel ziet Sam haar peren. Ze probeert haar mannen in het gareel te houden en dat is niet altijd even gemakkelijk. Frank komt erachter dat Waldek een affaire heeft gehad met Simonne en eist zijn ontslag.

Als Julia mysterieus verdwijnt, wordt Waldek aangehouden en moet Sam het met een man minder stellen en is het probleem voor Frank van de baan. Sam doet haar best om alles in goede banen te leiden, maar dan verdwijnt ook Toon met de noorderzon. Ze vraagt Waldek, die ondertussen terug vrijgelaten werd, dik tegen de zin van Frank terug en het is slechts een kwestie van tijd tot het tussen hen ontploft: Waldek komt terecht onder de camionette van de Kabouters omdat Frank de handrem vergeten aan te trekken is. Sam kan niet anders dan Frank ontslaan maar dat ontslag wordt opnieuw ingetrokken op vraag van Waldek en Adil. Maar het kwaad is geschied; de klanten vallen één voor één weg en De Kabouters lijdt onder de slechte sfeer op het werk. Ze kunnen niet anders dan zwartwerk aannemen en ook Junes wordt gevraagd om mee te werken voor deze klus.

De zware last begint door te wegen op Sam en ze gaat eronder door. Waldek probeert alles recht te houden, maar dan blijft de betaling van het zwartwerk uit. Frank laat zich van zijn slechtste kant zien, breekt hun werk op de werf af, wordt opgepakt en wordt opnieuw ontslagen. Voor Sam is het stilaan genoeg; ze stapt uit de Kabouters. Ze kan hierbij op de steun van Tim rekenen. En dat is niet het enige dat Sam kan afsluiten want na een gesprek met Toon, kan ze ook zijn vertrek een plaats geven. Ondertussen houden Adil en Waldek de Kabouters recht en het tij lijkt stilaan te keren. Ze krijgen een voorstel van Mayra, ze wil investeren en er komt nieuw werk binnen maar dan verdwijnt Waldek.

geschreven op 11 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU