Spring naar inhoud

Seizoen 19

Luc leeft nog, maar is in kritieke toestand. Ann en Judith helpen hem, maar Tibo weigert. Ook Bram lijkt geen gevoelens te hebben bij de toestand. Iedereen is verdacht en wordt ondervraagd in de Zus & Zo. Bram laat zich arresteren, maar al snel blijkt dat hij dat alleen deed om Jana te beschermen. Jana wordt gearresteerd, maar later blijkt dat Lowie de dader was. Luc wil geen klacht indienen tegen zijn zoon. Hij kan de rechter zelfs overtuigen dat de aanslag een rechtstreeks gevolg is van z’n eigen daden. Daarom krijgt Lowie enkel een werkstraf in de bibliotheek. De rechter oordeelt ook dat Lowie bij z’n vader moet inwonen.

Het verdict van de rechter zint Lowie niet. Hij wil niet bij zijn vader wonen. Luc begrijpt zijn zoon. Omdat hij de zaken niet nog erger wil maken, staat hij toe dat Lowie officieus bij Julia gaat wonen. Zo hoopt Luc dat Lowie tot inkeer komt en zijn vader terug wil zien. Dat laatste lijkt ook te gebeuren wanneer Lowie Luc uitnodigt in Julia’s appartement. Luc is opgelucht, maar Lowie’s toenadering was enkel komedie, zodat Luc zelf ’s voelt hoe het is om bedrogen te worden. Julia krijgt terug gevoelens voor Luc en ze starten in het geheim terug een relatie. Paulien achterhaalt dit en is in eerste instantie niet akkoord met de relatie. Maar na een gesprek met Luc ziet ze in dat ze het geluk van haar moeder niet in de weg kan staan. Lowie reageert furieus. Hij neemt zijn koffers en verlaat het appartement. Hij voelt zich bedrogen door zowel Julia als Paulien. Hij wordt opgevangen door Frank en Simonne, tot ongenoegen van Bram die er ook inwoont met Jana.

In het achttiende seizoen stierf de ongeboren Jack naar aanleiding van een koolstofmonoxidevergiftiging die Jana opliep. Frank en Eddy zijn verdacht van zwendel in namaakproducten en valsheid in geschrifte. Frank en Eddy dreigen een zware straf te krijgen, maar uiteindelijk biecht Luc op dat hij eindverantwoordelijke is en Frank en Eddy dwong. Luc krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 12.500 euro. Luc besluit ook om Bram en Jana geld te geven, maar die krijgt hij letterlijk terug in zijn gezicht gesmeten.

Tim ontdekt de affaire van Peter en Femke en reageert woedend. Hij pakt zijn spullen en gaat bij Jens logeren. Als Femke na wat champagne achter het stuur kruipt, wordt ze aangehouden door Tim. Hij trekt onmiddellijk haar rijbewijs in. Een paar dagen later krijgt Femke een brief. Aangezien ze vrij was onder voorwaarden, moet ze nu wel naar de gevangenis. Femke blijft Tim brieven sturen, tot Tims grote ergernis. Femke komt hoogzwanger uit de gevangenis. Nancy komt al snel te weten dat Peter de vader is. Femke wil het kind zelf opvoeden. Daarom trachten ze de buitenwereld wijs te maken dat ze zwanger geraakte van een zakenman tijdens een onenightstand. Wanneer Femke schijnbaar moet bevallen tijdens een bezoek in Zus & Zo wekt het gedrag van Peter argwaan op bij Rosa. Hij erkent dat hij de vader is en bekent dit ook aan Peggy net na Femke's bevalling.

Nancy neemt een taxi die door Peggy wordt bestuurd. De taxi wordt gekaapt door een carjacker die net een overval pleegde. Tim probeert de carjacker te stoppen, door op de banden van de taxi te schieten, daardoor botst Peggy tegen een geparkeerde camionette. Ze overleeft het accident, maar is blind. Peggy vindt redelijk snel een donor en de operatie verloopt goed. Na enkele weken treden afstotingsverschijnselen op waardoor Peggy haar zicht opnieuw verliest. Peggy is nu niet alleen blind, ze is ook haar man, Peter kwijt. Die heeft opnieuw een relatie met Femke. Ze houden babyborrel van Lucas op exact dezelfde dag als de huwelijksverjaardag van Peter en Peggy. Dit komt hard aan bij Peggy, ze neemt wraak door Lucas te ontvoeren tijdens de babyborrel. Frank ziet Peggy verdwijnen in een taxi. Hij volgt hen. Ondertussen kan Simonne achterhalen dat de taxichauffeur Peggy naar het meer bracht. Frank en Rosa proberen Peggy te stoppen door achter de taxi aan te gaan, maar één van hen botst tegen een boom met de wagen. Peggy is intussen aangekomen bij het meer… Tibo stelt voor om eindelijk op huwelijksreis te gaan met Franky. Ze vertrekken voor zes maanden naar Amerika. Later krijgt Simonne een telefoontje van Franky met de melding dat ze nog enkele maanden langer in Amerika blijven.

In de Zus & Zo wordt het personeel gek van het werk. Julia’s hulp komt dan ook als geroepen. Een kleine vete tussen Jenny en Julia zorgt ervoor dat Julia geen vast contract krijgt. Uiteindelijk ziet Jenny in dat ze fout is. Later wordt de Zus & Zo verkocht door de huidige verhuurder. De werknemers proberen geld samen te leggen, maar dat lukt niet. Marianne wil het pand overkopen, maar Luc is haar voor. Hoewel hij beweert alles te laten zoals het was, starten er al redelijk snel verbouwingswerken.

Mayra wil nog een kind, Ann twijfelt eerst, maar gaat toch akkoord. Ze gaan voor een donor. Ann stelt Tom voor, aangezien die ook de biologische vader van Sandrine is. Helaas weigert die, ook al dringt Marianne erg aan. Daarop wordt Kurt Van Damme aangesproken. Hij wil, op voorwaarde dat nooit iemand mag weten dat hij betrokken partij is. Dit nieuws komt al uit voordat de procedure start waardoor Kurt weigert mee te werken. Mayra voert hem dronken en heeft seks met hem. Omdat ze niet zwanger is, tracht ze Waldek te overtuigen. Hij wil evenmin. Daarop spreekt Marya met diverse mannen af in de hoop van één van hen zwanger te geraken. Maar het loopt mis. Mayra wordt verkracht door Kurt, maar geraakt wél zwanger. Ze beslist om het kindje te houden. Wanneer Mayra aangerand wordt door Kurt, krijgt ze steun van Waldek. Die arriveert net op tijd en rukt Kurt van Mayra. Sindsdien is Kurt spoorloos. Niet veel later wordt het lichaam van Kurt gevonden in de rivier, niet ver van de plek waar Mayra werd aangerand. Waldek krijgt schuldgevoelens. Rosa is van mening dat het een ongeluk is en dat Waldek niet naar de politie mag gaan. Ook Mayra verbiedt hem dit. Ze chanteert Waldek zelfs: als hij ook maar iets over het incident aan de buitenwereld vertelt, zal zij aan de politie verklaren dat ze werd aangerand door Waldek. Uiteindelijk biecht Mayra aan Ann op wat er die avond juist is gebeurd. Waldek geeft zichzelf toch aan bij de politie. Volgens Peter zal hij wellicht een gevangenisstraf krijgen van vijf tot tien jaar. De rechter is van mening dat er onvoldoende bewijzen zijn dat Kurt's verdrinking een rechtstreeks gevolg is van Waldek's daden en spreekt hem vrij.

Mayra is de bemoeienissen van Marianne beu en probeert haar buiten te krijgen. Mayra wil daarom dat Ann een procedure inzet zodat Marianne het huis wel moet verlaten. Marianne heeft namelijk enkele jaren eerder het huis aan Ann geschonken, maar in de documenten staat niets vermeld over het eventuele vruchtgebruik door Marianne. Het komt tot een rechtszaak die wordt gewonnen door Ann. Marianne en Geert verlaten het huis en nemen hun intrek in het voormalige appartement van Tom. Marianne laat het hier niet bij: samen met Nancy gaat ze op zoek naar bewijzen dat Ann ondankbaar is geweest ten opzichte van Marianne. Met die argumenten kan Marianne de schenking ongedaan maken. Ann beslist om met Mayra en Sanrine te verhuizen naar Kaapverdië. Het komt tot een zware ruzie tussen Mayra en Marianne, bovenaan de trap. Dit zorgt ervoor dat ze beiden van de trap vallen.

Frank wordt aangenomen bij klusbedrijf De Kabouters. Het klikt niet echt tussen hem en zijn collega's Adil en voornamelijk Toon. Die kan het niet laten te spotten met Frank. Frank gaat in tegenaanval en saboteert Toons locker, waardoor de foto van Toons vriendin wordt overgoten met verf. Dit ligt gevoelig bij Toon omdat z’n vriendin enkele jaren eerder stierf. Toon neemt wraak en saboteert een elektriciteitskast waar Frank zich aan elektrocuteert. Hij krijgt een hartstilstand en moet gereanimeerd worden. Wanneer eigenares Sam de waarheid achterhaalt, wordt Toon op staande voet ontslagen. Hij gaat aan de slag bij het nieuwe bedrijf van Luc. Maar na een tijdje wordt hij toch terug aangenomen bij de Kabouters.

Emma wil gitaar leren spelen. Ze gaat op les bij Jens. Emma's puberteit zorgt ervoor dat ze denkt dat Jens op haar verliefd is. Emma heeft zelf ook gevoelens voor Jens. Ze probeert hem te kussen, maar Jens wijst haar af. Emma laat weten aan haar moeder dat ze geen gitaarles meer wil volgen, ‘omdat er iets vreselijks is gebeurd’. Judith trekt daardoor verkeerde conclusies, ze stapt naar de politie en beschuldigt Jens van aanranding. Jens wordt aangehouden, maar Emma kan gelukkig iedereen overtuigen dat er niets is gebeurd. Toch worden er overal geruchten verspreid alsof Jens een pedofiel zou zijn. Dit leidt bijna tot het faillissement van de Frens.

Emma zoekt haar heil dan maar op het internet, ze chat met ene Guitar Star. Emma laat aan Jana weten dat ze verliefd is op de onbekende man. Wanneer ze ontdekt dat haar moeder de ware doodsoorzaak van haar vader, Kurt, heeft verzwegen, loopt ze van huis weg. Judith maakt zich ernstig zorgen en de politie wordt ingeschakeld voor de ontvoering op Emma. Geert wordt als schuldige aangeduid, ze rijden naar zijn huis in de Ardennen, maar is dat waar Emma wordt gevangen gehouden?

Lowie heeft een oogje op Jana, maar het is Bram die Jana ten huwelijk vraagt, net voor ze op schoolreis vertrekt. Omdat Jana weigert, zit Bram in zak en as. Hij zoekt troost bij Paulien, maar ze belanden samen in bed. Dit zorgt ervoor dat Bram wordt ontslagen in de Frens, waarop hij start bij de Kabouters. Ook Jana ging in de fout tijdens haar schoolreis, ze kuste met Lowie, maar koos uiteindelijk toch voor Bram. Wanneer ze de waarheid kent over de misstapt van Bram, beëindigt ze de relatie. De twee kunnen elkaar niet missen en komen uiteindelijk weer bij elkaar. Maar Bram blijft het moeilijk hebben met de breuk, hij kan het verleden niet achter zich laten. Na een goed gesprek met Sam, beslist hij om druivenplukker te worden in Frankrijk. Jana wil graag mee met Bram, maar op een ochtend vertrekt Bram, zonder Jana in te lichten. Hij maakt haar duidelijk dat de relatie voorbij is.

geschreven op 10 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU