Spring naar inhoud

Seizoen 13

Het 13de seizoen van THUIS gaat van start met de heldhaftige daad van Werner die zijn grote liefde Eva en haar zoontje Nand redt uit het brandende huis van Mathilde.

Maarten en Mathilde blijven achter in de brand. Voor Eva betekent dit het einde van een lange lijdensweg en het begin van een nieuw leven. Ze besluit samen met haar samengesteld gezinnetje (Werner, zijn dochter Julie en haar zoontje Nand), helemaal opnieuw te beginnen in Zuid-Afrika.

Na het noodlottige auto-ongeluk van Sam en Dorien, komt Sam er met de schrik vanaf. Voor Dorien zijn de gevolgen iets dramatischer: ze belandt in een rolstoel. De revalidatieperiode is keihard, maar dankzij de steun van haar grote liefde Sam bijt ze door. Hun beide ouders zijn iets minder enthousiast over hun relatie. Wanneer Dorien ervoor kiest om samen met Sam de Fit&Fun te runnen, dreigt dit voor een breuk te zorgen tussen Dorien en haar ouders. Sonja is de eerste om de plooien glad te strijken, maar Ludo blijft koppig. Pas op het moment dat zijn dochter samen met Sam voor het altaar staat om te trouwen, kan Ludo zijn trots laten varen.

Eric en Martine krijgen door het ongeval niet veel tijd om van hun wittebroodsweken te genieten. Dit voorval zal hun zoon altijd blijven achtervolgen. Na hun initiële twijfels over de relatie tussen Sam en Dorien, besluiten ze hun zoon en zijn verloofde te steunen. De relatie tussen Sofie en de nieuwe notaris Peter Vlerick zien ze dan wel helemaal zitten. Maar wanneer Peter het verleden van Sofie ontdekt, komt hun relatie even onder spanning te staan. Maar het komt pas echt tot een relatiecrisis wanneer Inge, de vrouw van Peter, plots opduikt.

Kasper heeft het vooral emotioneel moeilijk na het ongeval. Hij kan niet langer verzwijgen dat hij vluchtmisdrijf heeft gepleegd. Rosa en Waldek zitten in zak en as, maar proberen Kasper doorheen deze moeilijke periode te helpen. Op het proces komt hij er vanaf met een werkstraf. Na deze werkstraf gaat er een nieuwe wereld voor hem open: werken en geld verdienen. Hij stopt met studeren en hij krijgt - ondermeer dankzij Luc - een leercontract bij Mo, Sanitechniek, waar ook Waldek werkt. Amber is intussen al lang verleden tijd voor Kasper, voortaan is het de rebelse Nona die zijn hart heeft veroverd.

Rosa maakt zich dan weer meer zorgen om haar zus Jenny en haar nieuwe liefde Victor. Jenny is al een tijdje het slachtoffer van allerlei pesterijen. Victor gaat zelf op zoek naar de dader om zijn onschuld te bewijzen. Victor komt de stalker, Marleen, op het spoor. Zij wil wraak nemen op Victor die destijds haar man heeft aangereden. Wanneer Marleen op haar beurt Jenny wil aanrijden, belet Victor dit op het nippertje. Even lijkt het terug goed te komen tussen Victor en Jenny, maar zodra Jenny ontdekt dat hij achter haar rug afspreekt met een andere vrouw, Cécile, is de maat vol. Ze zet Victor aan de deur.

Ook Mo krijgt het op liefdesvlak hard te verduren. Zijn relatie met Simonne dreigt in gevaar te komen, wanneer Frank alles in het werk zet om zijn Simonneke terug te winnen. Met de hulp van Franky, Yvette en Cois flakkert de vergeten liefde tussen Frank en Simonne weer op. Vanaf dan verklaart Mo de oorlog aan Frank. Mo zet de eerst aanval in met het opstarten van zijn eigen loodgieterij onder de naam Sanitechniek, Frank is razend. Gelukkige kan Leo, de nieuwe vriend van Yvette, Frank sussen met een job in zijn taxibedrijf. Na een heen en weer getrek om Cois, die maar niet kan kiezen tussen een job bij Mo of Frank, besluit hij om ook in het taxibedrijf te stappen.

Mo werft Waldek aan als loodgieter, en Aisha helpt hem deeltijds met de administratie. Aisha krijgt het extra druk want ze werkt niet alleen bij haar vader, maar ook bij notaris Vlerick, en intussen moet ze ook nog studeren. Op romantisch vlak ziet Aisha hoe Femke haar grote liefde Youssef vanonder haar neus wegsnoept. Maar al gauw blijkt dat de relatie tussen Femke en Youssef niet zal blijven duren. Aisha krijgt weer even hoop tot Youssef de kans krijgt om in Marokko zijn doktersstage verder te zetten. Aisha blijft alleen, maar pas dan Youssef beseft dan pas dat hij ook iets voelt voor Aisha. Hij keert terug om zijn liefde te betuigen. Aisha is in de wolken. Even later vertrekken zij en Youssef samen naar Marokko. Na het vertrek van Aisha, komt Luc bij Mo werken.

Met Femke gaat het van kwaad naar erger. Niet alleen moet ze het faillissement van Baget zien te boven te komen, ze blijft ook nog eens zitten met een serieuze schuldenberg. Ze springt van de ene job naar de andere (Fit & Fun, supermarkt...), maar zakt steeds dieper in de put. Alleen haar vriend Youssef kan haar nog opbeuren. Maar wanneer ze zijn advies in de wind slaat en begint te stelen, komt ook aan hun relatie een einde. Gelukkig is er Luc om haar af en toe weer op het rechte pad te helpen. Femke gaat uiteindelijk aan de slag als kuisvrouw bij Ter Smissen en slaagt er even later ook in om een job bij Taxi Ter Smissen te versieren. Tijdens één van haar ritten maakt ze kennis met de mysterieuze Mike, ze wordt op slag verliefd.

De liefde tussen Sandrine en Ann wordt op de proef gesteld wanneer Geert hun relatie ontdekt. Hij kan moeilijk begrip opbrengen voor hun relatie, en Sandrine kan niet kiezen tussen haar vader en haar geliefde Ann. Wanneer Odette, de moeder van Geert, opduikt op de begrafenis van zijn vader, wordt zijn gedrag duidelijk: Odette is ook lesbisch. Sandrine wordt plots getroffen door een hersenbloeding, en deze tragische gebeurtenis brengt de hele familie weer dichter bij elkaar. Geert legt het bij met Sandrine en zoekt steun bij zijn moeder. Maar dan slaat het noodlot toe: Sandrine sterft. Ann moet noodgedwongen haar kinderwens opbergen, en ze stort zich op een nieuw project: Fit&Fun aanpassen aan rolstoelgebruikers. Heel even stopt ze met haar praktijk, en wil ze haar leven een nieuwe wending geven. Geleidelijk aan kruipt Ann terug uit het dal, en wil de kinderwens van haar en Sandrine toch nog waar te maken.

Ook de kinderwens van Cois komt heel onverwachte in vervulling. Na de zachte, maar kordate afwijzing van Daisy, biedt Julia, op haar beurt afgewezen door Frank, hem een troostende schouder aan. Wat begon als een vriendschap, groeit als snel uit tot een warme liefdesrelatie. Zodra het serieus wordt tussen hen, stelt Julia hem voor aan haar twee tienerdochters uit haar vorig huwelijk: Katrien en Paulien. Hoewel de eerste ontmoeting niet zo vlot verliep, heeft Cois nu eindelijk waar hij al zo lang van droomde: een gezellig gezinnetje.

Nu Luc voor Marie heeft gekozen, wil Leontien haar eigen leven terug opbouwen met haar Lowieke en vooral zonder Luc. Maar dat laat Luc niet zomaar gebeuren, hij weigert Lowie op te geven en begint aan een genadeloze strijd om Lowieke. Samen met Marie bedenkt hij een duivels plan om Leontien gek te verklaren, maar hun plan mislukt. Leontien verdwijnt samen met Lowie en Luc blijft gefrustreerd achter. Wanneer Marie Design in de problemen komt door agressieve schuldeisers van Luc, is de maat vol voor Marie. Ze legt de boeken neer en laat Luc in de steek. Luc start van dan af aan een verbeten zoektocht zijn zoon, waarbij hij niets of niemand ontziet.

geschreven op 10 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU